Distribuie
Interviu de angajare: Cum să răspunzi la întrebarea “Ce te motivează?” și exemple
Ce este interviul de angajare: pe scurt, este un exercițiu de calibrare și cunoaștere, pentru ambele părți implicate. Este modalitatea prin care o companie decide dacă ești unul dintre candidații calificați pentru etapa următoare din procesul de recrutare.
În orice interviu candidatul trebuie să își promoveze realizările și să își pună în evidență skill-urile profesionale.
Sentimentul de anxietate atunci când ești evaluat poate fi tare înfricoșător, mai ales când trebuie să răspunzi la o serie de întrebări standard de interviu. E important de reținut faptul că, deși recrutorii îți vor spune mereu că nu există răspunsuri corecte sau greșite, știm că, de fapt, aceste răspunsuri departajează candidații între ei.
Una dintre întrebările dificile din timpul interviului de angajare este „Ce te motivează?”. Tocmai de aceea am pregătit articolul de mai jos pentru ca tu să știi:
- De ce adresează recrutorii această întrebare?
- Cum răspunzi corect acestei întrebări?
- Exemple concrete de răspunsuri.
- Sfaturi de pus în practică.
De ce întreabă recrutorii “Ce te motivează?” la un interviu de angajare.
Poate una dintre cele mai frecvente întrebări de interviu, dar care te-ar putea prinde cu garda jos, este „Ce te motivează?”. Prin această întrebare, intervievatorul caută, de fapt, să afle mai multe informații despre de ce și cum te menții tu motivat la locul de muncă.
Fiind o întrebare deschisă, poate crea probleme în a găsi un răspuns potrivit. Oamenii se pot simți motivați de mai mulți factori, printre care salariul, prestigiul, dezvoltarea, performanța și interacțiunea cu alți profesioniști.
Există două motive principale pentru care recrutorii adresează această întrebare:
1. Angajatorii vor să știe dacă ceea ce te motivează pe tine se potrivește cu rolul pentru care ai aplicat.
Candidatul potrivit pentru job se va simți energizat și motivat în mod natural de responsabilitățile pe care le are și de experiențele specifice funcției respective.
De exemplu, dacă ai aplicat pentru un job de reporter de știri și ești motivat de un loc de muncă dinamic, cu multe provocări și termene limită, recrutorului îi va fi evident că te vei descurca și vei performa în rolul respectiv. În mod similar, dacă ești o persoană care se simte motivată de un loc de muncă provocator, este posibil să nu fii cel mai potrivit candidat pentru un job cu o rutină standard de birou.
Ceea ce caută intervievatorii aici este nivelul tău de pasiune pentru poziția respectivă sau pentru companie în sine. Cu cât ești mai motivat de jobul tău, cu atât vei fi mai productiv.
2. Angajatorii doresc să stabilească dacă ești conștient de aspectele care te motivează.
De asemenea, recrutorii te întreabă ce anume te motivează pentru a afla cât de bine te cunoști tu pe tine. Candidatul care poate oferi rapid un răspuns natural, bine structurat, despre ceea ce îl menține motivat la locul de muncă, este cineva care își cunoaște bine punctele forte și punctele slabe și știe cum să își pună în valoare abilitățile.
De fapt, caută răspunsuri la umătoarele întrebări:
- Ești un jucător de echipă sau un lup singuratic?
- Punctele tale forte se aliniază cu locul de muncă?
- Se aliniază la cultura companiei în general?
- Aplici la un job la care vei dori să excelezi sau ești acolo doar pentru salariu?
- Ești genul de persoană motivată să realizeze multe în viață sau te simți confortabil să faci doar minimul necesar?
- Ești dispus să lucrezi din greu pentru ceea ce îți dorești sau preferi o abordare mai relaxată?
Intervievatorii încearcă să afle ce anume te face pe tine să te trezești dimineața motivat să îți începi ziua și să o duci la capăt cu succes. Aflând ce anume te pasionează, ce te face să vii cu entuziasm la serviciu, recrutorul poate evalua cât de mult te potrivești culturii organizaționale a companiei.
“Ce te motivează?” - Cum răspunzi la această întrebare dintr-un interviu de angajare
Nu există un răspuns standard perfect la această întrebare deschisă, dar ce poți face este să reflectezi asupra răspunsului din timp. Pentru a-ți pregăti răspunsul, gândește-te la job-urile pe care le-ai avut în trecut:
- Cum au decurs cele mai bune zile ale tale la job?
- Când ți se întâmplă să fii nerăbdător pentru următoarea zi la birou?
- Când a fost ultima oară când ai venit acasă plin de povești de la muncă și te-ai simțit entuziasmat?
Ce să incluzi:
1. Păstrează răspunsul succint: întrucât întrebarea este scurtă, intervievatorul se așteaptă la rândul său la un răspuns concis. Încearcă să îți formulezi ideile cât mai clar și la obiect.
2. Adaugă câteva exemple: dacă este posibil, argumentează-ți răspunsul cu exemple concrete din experiența ta.
3. Leagă răspunsul de job-ul la care aplici: factorul tău motivant ar trebui să fie ceva relevant, legat de rolul pentru care vei fi angajat.
4. Treci peste motivele de natură financiară: chiar dacă banii sunt un factor esențial, rareori sunt un motiv suficient ca să rămâi la un job unde urăști orice altceva. Angajatorii nu caută candidați motivați exclusiv financiar, ci, de cele mai multe ori, doresc să angajeze pe cineva care va performa pe termen lung.
Exemple de răspunsuri care nu dau greș la interviul de angajare
Când răspunzi la această întrebare, asigură-te că ești cât mai specific posibil, că furnizezi exemple din viața ta și că legi răspunsul de locul de muncă respectiv. Iată câteva exemple de răspunsuri ajutătoare:
Exemplul 1:
Mă simt cel mai motivat de rezultatele pe care le obțin. Îmi place când am un obiectiv concret de îndeplinit și suficient timp pentru a-mi construi o strategie puternică pentru el. La ultimul meu job, spre exemplu, obiectivele noastre anuale erau foarte ambițioase, dar am lucrat cu managerul meu și cu restul echipei mele pentru a ne construi o strategie lunară care să ne ajute să atingem rezultatele dorite la finalul anului. A fost minunat că am reușit!
De ce funcționează: acest răspuns se concentrează pe realizări și rezultate. Este pozitiv și arată succint ceea ce ai reușit să obții la ultimul job.
Exemplul 2:
Am fost întotdeauna motivat de dorința de a mă încadra într-un termen limită, pentru că îmi oferă un sentiment de împlinire. Îmi place să creez un program organizat pentru realizarea unei sarcini și atingerea obiectivelor mele la timp. De exemplu, când a trebuit să facem un inventar neprevăzut anul trecut, am stabilit deadline-uri pentru aproape fiecare task și le-am repartizat foarte clar în echipă. Fiecare realizare m-a motivat să lucrez și m-a ajutat să mă asigur că inventarul e gata la timp.
De ce funcționează: întotdeauna este o idee bună să răspunzi într-un mod care arată că ești motivat de munca ta și de îndeplinirea obiectivelor.
Exemplul 3:
La ultimul job, am fost responsabil de mai multe proiecte în care am dirijat mai multe echipe de programatori și am implementat anumite procese repetabile. Echipele au livrat 100% la timp produsele software cerute. Am fost motivat atât de provocarea de a termina proiectele înainte de deadline, cât și de managementul echipelor care ne-au ajutat să ne atingem obiectivele.
De ce functionează: acest răspuns arată intervievatorului că ești motivat de mai mulți factori - management, programare și munca în echipă - și ai și abilități de multi-tasking.
Sfaturi de pus în practică
1. Pregătește-ți un răspuns din timp:
Dacă te gândești și eventual îți și notezi câteva idei despre ceea ce te motivează, îți va fi mai ușor să răspunzi la întrebare în timpul interviului.
2. Folosește exemple din experiența ta:
Construiește-ți răspunsul în jurul experiențelor și realizărilor tale care se potrivesc cel mai bine cu cerințele angajatorului.
3. Argumentează-ți răspunsul:
Interviul este o oportunitate de a te „vinde”. Pune accentul pe skill-urile tale care te fac candidatul perfect pentru job.
Mult succes!
Citește toate articolele despre
Fara categorieDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md