Distribuie
Cum să rămâi motivat atunci când îți cauți un loc de muncă?
Procesul de căutare a unui job nou poate dura câteva luni bune. În toată această perioadă este important să îți menții un vibe pozitiv care să te ajute să ajungi cât mai repede la locul de muncă visat. În acest articol îți dăm câteva sugestii care vor face diferența în ceea ce privește atitudinea ta pe durata procesului, dar și rezultatul final.
Câteva lucruri rămân esențiale, indiferent de jobul dorit sau domeniul de căutare. În primul rând, fă o listă cu toate lucrurile pe care știi să le faci, prioritizându-le pe cele care îți plac. Pasiunea aduce perseverență. Îți va fi mult mai ușor să rămâi interesat de lucrurile care cu adevărat te atrag. Astfel vei putea face diferența între ceea ce este cu adevărat dorința ta și influențele celor din jur sau a altor factori, de exemplu o companie foarte bine cotată dar cu care tu să nu ai nimic în comun.
Poți avea încredere în tine și să rămâi modest?
Să cauți site-urile de specialitate și să aplici nu este suficient. Trebuie să te faci văzut. Piața este foarte competitivă și riști ca angajatorul nici să nu deschidă aplicația ta.
A te pune în valoare este legat de încrederea în sine. De multe ori, mai ales în cultura noastră, modestia este asociată cu falsa diminuare a potențialului. A fi modest nu înseamnă să spui că ești nepriceput, ci, cu încredere în tine să poți promova lucrurile pe care știi sigur că le stăpânești și să rămâi conștient de cele pe care trebuie să le perfecționezi sau să le înveți.
Ce faci după ce aplici?
După ce ai aplicat la jobul dorit cu un CV specific, adaptat jobului respectiv, este important să încerci să contactezi persoanele care se ocupă de recrutări din firma respectivă. Firma în sine e un brand, nu o persoană cu care poți discuta. Adresându-te direct unei persoane îți mărește șansele în ceea ce privește un răspuns.
Pe undelucram.md găsești, pe lângă joburi noi și review-uri ce te pot ajuta să îți dai seama de felul în care poți aborda dialogul. Este foarte important să cunoști cât mai multe despre locul de muncă pe care îl vânezi. Sunt cazuri în care se potrivește descrierea jobului cu domeniul tău de activitate, însă politicile firmei să fie în discordanță cu dorințele tale.
Setează target-uri
Acest proces de căutare necesită răbdare și perseverență. Nu poți aplica o zi la toate joburile pe care le găsești disponibile, apoi aștepți o perioadă îndelungată fără să faci ceva. Fiind în spatele unui click, aceste aplicări sunt deseori tratate superficial. Așadar, înainte să apeși, citește cu atenție întreaga descriere.
Setează-ți un target format dintr-un număr rezonabil de job-uri pe care tu să le găsești zilnic. Apoi, notează pașii pe care vrei să îi urmezi în strategia de abordare a companiei. Fie că vrei să trimiți un mail recrutorului sau că vrei să cauți părerea foștilor angajați, pune asta într-un target plan.
Cum să gestionezi eșecul?
În toată această perioadă este bine să te pregătești pentru refuzuri. De cele mai multe ori, pe lângă cerințele generale ale unui job, cele care fac diferența sunt soft skill-urile. Pe Undelucram.md poti afla mai multe lucruri despre ce sunt soft skill-urile și cum le poți dezvolta. Acestea reprezintă criteriile de departajare care susțin de cele mai multe ori alegerile unui angajator. Un refuz nu înseamnă că nu ești bine pregătit în domeniul tău, ci te anunță că îți poți dezvolta noi skill-uri personale.
Optimismul și energia bună
Legea atracției funcționează și atunci când îți cauți un job. Cu cât te încrâncenezi, rezultatele vor întârzia să apară. Cel care nu are o mentalitate rigidă, știe că o atitudine optimistă este cheia reușitei. Încearcă să notezi în fiecare seară trei lucruri pozitive din acea zi. Nu este neapărat nevoie să aibă legătură cu job-ul. Poate fi orice lucru din acea zi, care te-a făcut să te simți bine și ți-a transmis o energie bună: o plimbare scurtă, o cană cu cafea bună, un compliment, etc.
Încearcă să fii înconjurat de oameni care construiesc o zi bună.
Jim Rohn- antreprenor și speaker motivațional spunea că: ,, Ești media celor cinci persoane cu care petreci cel mai mult timp”.
Dacă nu îi poți evita pe cei care îți consumă energia, încearcă să petreci cât mai puțin în preajma lor și să nu te lași influențat de gândurile lor.
Caută resurse motivaționale
Atunci când simți că nu mai poți, încearcă să petreci cât mai puțin timp în starea asta. Poți să ieși să faci sport, să gătești sau să urmărești filmul preferat. Ai grijă să nu te complaci într-o relaxare continuă și să cauți să te motivezi cu orice activitate ai alege.
Sunt o grămadă de autori motivaționali care merită citiți sau de resurse online, conferințele Ted, diverse clipuri pe Youtube sau LinkedIn, Podcasturi pe diverse teme, toate sunt un prilej de a te relaxa și de a învăța. Oamenii de la care să ai ce învăța sunt extrem de necesari, oricând. Fie că sunt prezenți în mod indirect în viața ta, aceștia te ajută să te dezvolți să să găsești singur soluțiile benefice pentru tine în acel moment.
Toate aceste soluții contribuie la reușita ta în procesul de căutare a unui loc de muncă nou. Nu uita ce poți să faci, de ce vrei un anumit job și să cauți soluții creative pentru orice impas.
Citește toate articolele despre
Fara categorieDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md