5 întrebări de la interviul de angajare la care să NU răspunzi cu „Da”

06.06.2024
4 min
5 întrebări de la interviul de angajare la care să NU răspunzi cu „Da”

Distribuie

 

Dacă te gândești că „Da” este răspunsul universal care creează o imagine de angajat ideal în fața viitorilor angajatori, te invităm să citești cu atenție acest articol și să descoperi momentele când un răspuns pozitiv în timpul interviului poate avea consecințe negative după angajare. Te invităm să te gândești o clipă la următoarea idee: întrebările din interviul de angajare reprezintă o oportunitate de a-ți prezenta abilitățile și experiența, dar și de a evalua dacă o companie se potrivește sau nu valorilor și nevoilor tale. Ca atare este esențial să stabilești încă de la început limite clare pentru a evita angajarea într-un mediu de lucru toxic. Uite:

 

5 situații în timpul unui interviu de angajare în care nu este indicat să răspunzi cu „Da”

 

1. Poți să lucrezi sâmbăta sau duminica?

Răspunzând cu „Da” este posibil să accepți încă înainte de angajare o propunere toxică. Punctează din start că ești o persoană flexibilă și dornică de a contribui la bunăstarea echipei, dar menționează și faptul că ai nevoie de timpul tău liber pentru a-ți încărca bateriile. Este esențial să nu răspunzi cu „Da” la o întrebare de interviu care, în esență, ar reprezenta o invitație adresată angajatorului de a-ți încălca sistematic limitele stricând echilibrul dintre viața ta personală și cea profesională. Iată un exemplu de răspuns:

 

„Sunt, în principiu, deschis la orice activitate care duce la bunăstarea companiei și a echipei. Ca atare putem discuta despre un program de lucru în weekenduri, însă ca o excepție de la regulă. Zic excepție pentru că este foarte important pentru mine să-mi pot încărca bateriile în zilele libere legale ca să pot performa în cele de lucru. Deci, cu o planificare în avans, rămân flexibil la nevoia companiei de a lucra în ANUMITE weekend-uri, atunci când este strict necesar.”

 

2. Ești disponibil să faci deplasări frecvente?

Nu este indicat sa răspunzi cu „Da” la o propunere care te poate pune într-o situație de viață ce, poate, nu îți este prielnică. Explică din start că ești deschis la deplasări, dar că ai și anumite limite care au rolul de-ți proteja sănătatea și confortul psihologic. O variantă de răspuns la întrebarea de la interviu ar fi:

 

„Nu refuz ideea unor deplasări ocazionale, dar aș dori să discutăm despre durata și frecvența acestora. De asemenea, m-aș simți mult mai confortabil dacă am stabili în avans că voi fi compensat în mod corespunzător pentru timpul petrecut în deplasare și pentru eventualele costuri suplimentare.”

 

3. Uneori va fi nevoie să lucrezi peste program fără a fi plătit suplimentar. Ai fi dispus?

Un „Da” la această întrebare din interviu ar putea fi o Cutie a Pandorei deschisă spre tot felul de abuzuri profesionale și spre încălcări ale limitelor personale. Este de preferat să explici că ești mereu dornic să contribui la succesul companiei, dar că munca suplimentară ar trebui să fie compensată în mod corespunzător. De exemplu:

 

„Sunt pasionat de ceea ce fac și ca atare nu pot niciodată să las un task neterminat. De aceea nu exclud ideea de a rămâne OCAZIONAL peste program pentru a-mi atinge obiectivele. Totuși relația angajat-angajator este un drum cu două sensuri, iar efortul meu și al echipei cu care voi lucra în acele ore de overtime trebuie recompensate pe măsură.”

 

4. Ești de acord să fii contactat la e-mail și telefon în timpul concediului?

Imaginează-ți că te afli cu prietenii sau familia pe plajă și telefonul de serviciu începe să sune. Răspunzi, rezolvi, închizi, dar el sună din nou. Apoi din nou. Și tot așa. Deși uneori vei fi probabil nevoit să faci anumite compromisuri pentru a rezolva urgențe chiar și în timpul concediului, este indicat să specifici în răspuns că această practică nu se va permanentiza. Iată cum îți sugerăm să răspunzi:

 

„Este foarte important pentru mine să știu că totul de desfășoară cum trebuie în organizație chiar și atunci când sunt în concediu. Ca atare sunt dispus să rezolv urgențe punctuale, în cazul în care acestea apar. Totuși consider concediul de odihnă a fi esențial pentru un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională și pentru a putea fi productiv pe termen lung. Aș dori, deci, să discutăm despre strategii alternative pentru a finaliza proiectele la timp, respectând în același timp și importanța zilelor de concediu.”

 

Informații recente despre interviuri

5. Ai fi de acord să te muți într-un alt oraș pentru a lucra pentru această companie?

Această întrebare este una foarte delicată și implică o serioasă reflectare personală la modul cum o mutare pe termen lung ar putea impacta viața ta. Ca atare nu îți putem sugera niciun fel de răspuns, doar să te asiguri că soliciți timpul necesar pentru a răspunde la această întrebare în cunoștință de cauză. Uite:

 

„Sunt deschis la relocarea pentru o oportunitate potrivită, dar aș dori să discutăm mai detaliat despre beneficiile relocării și despre modul în care compania mă poate sprijini în acest proces. De asemenea, aș dori să iau în considerare impactul relocării asupra familiei și prietenilor mei și asupra calității mele generale de viață.”

 

Concluzia în cifre

Acum, așa cum te-am obișnuit, iată câteva cifre care susțin ideile de mai sus:

Studiul Harvard Business School a constatat că echipele cu „voce disidentă” care nu spun mereu „Da” la toate propunerile/întrebările au avut o probabilitate cu 30% mai mare de a obține succes decât cele lipsite de diversitate de opinie;

Angajații care se simt liberi să își exprime opiniile inclusiv cele negative sunt cu 15% mai implicați în munca lor și cu 20% mai predispuși să rămână la companie conform unui studiu Gallup;

Iar cartea „The Power of No” s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare la nivel global.

Și dacă încă ai îndoieli legate despre importanța de a putea spune NU la acele întrebări din interviul de angajare care nu îți sunt prielnice, atunci te lăsăm cu gândurile unuia dintre cei mai respectați vizionari ai lumii de business:

 

A spune NU este la fel de important ca a spune da. Dar dacă nu spui nu la lucrurile care nu sunt importante, nu vei avea niciodată timp pentru a spune da la lucrurile care sunt.”

 

Steve Jobs

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md