Sunteți pe cale să începeți o nouă carieră?
Procesul de căutare sau schimbare a unui loc de muncă este unul îndelungat, intens și complex. În decursul acestei etape, câteva aspecte sunt esențiale indiferent de locul de muncă sau domeniul de interes și ne dorim să te sprijinim să faci cele mai bune alegeri.
Doriți schimbarea locului de muncă actual ori o reconversie profesională?
Cum abordezi subiectul locului de muncă?
Indiferent că ești proaspăt absolvent la început de drum în găsirea locului de muncă mult visat, dorești să schimbi job-ul curent, ori ai nevoie de o schimbare și iei în considerare reconversia profesională, ne dorim să știi cum te poți adapta mai ușor și cum să iei decizii informat.
Iată cei mai importanți 4 pași pe care recomandăm să îi urmezi indiferent de statutul profesional:
POTENȚIALII ANGAJATORI
Este deosebit de important să fii informat despre angajator: de pe site-ul companiei, rețelele sociale și presă, cât și pe platforme precum Undelucram.md. În comunitatea noastră vei găsi informațiile necesare etapei în care ești atât din perspectiva candidaților, cât și a angajatorilor.
REALIZAREA CV-ului
Curriculum Vitae reprezintă cartea ta de vizită, așa că trebuie să depui toate eforturile pentru a scoate în evidență cele mai importante reușite profesionale, abilități, competențe, dar și motivația ta pentru poziția la care aplici!
APLICAREA LA JOB
Atunci când aplici pentru un job este important să fii mereu la curent cu job-urile disponibile și să aplici doar la cele care corespund profilului tău, oferă informațiile de care ai nevoie sau unde ai putea convinge cu motivația ta în timpul interviului sau în orice punct al angajării.
FII PREGĂTIT PENTRU INTERVIU
Șansele de reușită la interviu au la bază eforturile preliminare depuse de candidat în etapa de informare și aplicație. Prestația la interviu presupune pregătirea anterioară asupra tuturor aspectelor care pot face diferența între candidați, dar și modul în care candidatul gestionează presiunea formei de interviu aleasă de intervievator.
În ce etapă a carierei profesionale ești?
Orice nou început vine cu provocări mai mici sau mai mari. Ești proaspăt absolvent de studii și vrei să-ți începi o carieră?
Primul pas în găsirea job-ului potrivit la început de carieră este să înțelegi dacă studiile absolvite au o bază teoretică pe care dorești să o aplici practic și la nivel profesional
Dacă nu ai această certitudine sau ai dubii asupra specializării alese încă de la absolvirea liceului, îți recomandăm să depui aceste eforturi acum de a înțelege cât de bine ți s-ar potrivi să continui cu aplicabilitatea cunoștințelor dobândite la nivel academic, iar dacă ai nevoie de ajutor să apelezi cu încredere la specialiștii de orientare în carieră.
Ești sigur că știi care sunt job-urile la care vrei să aplici?
Statusul actual pe piața muncii și sfaturi de adaptare
În peisajul dinamic al pieței muncii din 2024, adaptabilitatea devine esențială. Crește-ți valoarea profesională prin investiții în educație continua și dezvoltarea abilităților digitale. In interacțiunile tale profesionale subliniază capacitatea ta de adaptare și abilitățile umane esențiale. Rămâi conectat la noile tendințe pentru a te distinge într-un mediu profesional în continuă schimbare.
Sfaturi de adaptare pe piața muncii:
Înțelegerea nevoii de echilibru între munca la birou și munca remote;
Distanțarea socială la birou în echilibru cu o experiență favorabilă ca angajat;
Deschiderea și adaptarea la digitalizare ca nevoie a companiilor;
Înțelegerea posibilității de reconversie profesională la nevoie;
Optimism și responsabilitate la locul de muncă.
Piaţa locurilor de muncă s-a transformat, oferta de locuri de muncă s-a diminuat semnificativ, iar numărul de opţiuni reale pe care le puteţi lua în considerare în alegerea unei cariere s-a redus.
În această situaţie este indicat să găsiţi echilibrul între dorinţele personale şi presiunea de a vă angaja rapid pornind de la un set clar de criterii. Când vine vorba de alegerea locului de muncă potrivit, cel mai important este ca din multitudinea de criterii, să le alegeţi pe cele care contează cel mai mult.
Ca acest demers de găsire a locului de muncă potrivit să fie cât mai facil, îți propunem să urmezi un plan simplu de acțiuni:
INTROSPECȚIA
CERCETAREA PIEȚEI MUNCII
ÎNȚELEGEREA PROCESULUI DE SELECȚIE
Cum să abordezi procesul de găsire al unui job?
IATĂ PLANUL PROPUS de Undelucram.md:
AUTOEVALUAREA
Cine sunt eu?
- Competențe
- Valori
- Realizări
- Preferințe
- Scopuri
- Interese
- Puncte forte/Puncte slabe
EXPLORAREA SAU STUDIEREA PIEȚII MUNCII
De ce surse dispun?
- Colectarea informațiilor necesare
- Resurse online
- Recomandări de la foști colegi
- Networking
- Ziare, reviste, alte publicații
GĂSIREA UNUI LOC DE MUNCĂ
Cum obțin un job?
- Metode de căutare a unui loc de muncă
- Scrierea CV-ului
- Scrierea unei scrisori de intenție
- Interviul în vederea angajării
Sfaturi pentru viitorul loc de muncă:
Ai parcurs etapele din procesul de selecție și dorești să te asiguri că ai ales locul de muncă potrivit?
1. Află ce presupune locul de muncă în realitate:
Care sunt activităţile reale şi ponderea lor în programul de lucru, discută cu persoane care sunt deja în domeniul respectiv şi îți pot oferi informaţii reale şi complete.
2. Oportunitatea de a-ți folosi punctele forte:
Poate că ești analitic, sintetic, creativ, empatic, atent la detalii, clar în comunicare și este important să verifici că vei activa acolo unde poți folosi abilitățile în mod natural, fericit și motivat.
3. Să ți se ofere posibilitatea de învățare continuă:
Oportunitatea de creștere în carieră este o nevoie resimțită de fiecare dintre noi, independent de nivelul de experiență, abilități sau pregătire, așa că recomandăm să alegi acea companie care îți poate îndeplini această nevoie.
4. Negocierea salariului:
Este binecunoscut faptul că salariul este strâns legat de nivelul de motivație al angajatului la locul de muncă, de aceea recomandăm să cercetezi temeinic subiectul pentru a nu-ți fi afectate calitatea vieţii, motivaţia şi entuziasmul.
5. Confirmarea ofertei financiare:
Într-o astfel de etapă este important să lămurești perspectivele de creștere financiară pe scenarii de performanță și să dovedești angajatorului că ai realizat planul asumat.
Cum să-ți atingi obiectivul de angajat fericit la locul de muncă?
- Dovedește că ești profesionistul care a participat la interviu!
- Cere ajutor atunci când te simți blocat!
- Explorează toate facilitățile de învățare continuă puse la dispoziția angajaților!
- Stabilește relații transparente și bazate pe încredere cu toți colegii!
- Consolidează relația cu managerul/coordonatorul tău!
- Arată-ți interesul față de munca colegilor chiar dacă job-ul tău nu este unul de echipă!
- Rămâi realist pe tot parcursul procesului de angajare!
Viitorul loc de muncă: la birou sau remote?
Înainte de a spune că ai găsit locul de muncă dorit este important să înțelegi dacă locul în care îți desfășori activitatea ar putea face diferența. Ești genul de persoană care s-ar putea plia pe oricare mod de lucru sau este imperios necesar să lucrezi de la birou ori remote?
Atunci când mediul de lucru este diferit de ceea ce am fost obișnuiți anterior, se schimbă și obiceiurile tale și pentru ca productivitatea ta să se transforme într-o sumă pozitivă este important să fii o persoană foarte organizată. Noua realitate din piața muncii o reprezintă modul de lucru remote, astfel că „locul de muncă” devine acasă și angajatul trebuie să gestioneze un echilibru între viața personală și cea profesională.
Crezi că știi cum poți face acest lucru?
Evaluări recente
Adaugă evaluareInterviuri recente
Adaugă interviuSalarii recente
Adaugă salariuȘtiri relevante despre job
Despre proiect
Undelucram.md a devenit un punct de referință pentru candidați și angajați prin prisma misiunii sale de a transparentiza mediul de lucru din Republica Moldova.
Peste 20.000 de recenzii despre experiențele avute la interviurile de angajare, salariile primite, dar și evaluările companiilor reprezintă acum un nou instrument de cunoaștere și învățare pentru candidați în procesul de alegere al unui nou job, prezentarea la un interviu sau angajarea propriu-zisă.
Informează-te și contribuie în comunitate!