Work From Home: Cum să-ți crești eficiența de lucru prin muzică?

18.07.2024
4 min
Work From Home: Cum să-ți crești eficiența de lucru prin muzică?

Distribuie

 

Munca de la distanță a devenit o realitate pentru mulți dintre noi în ultimii ani. Deși are multe avantaje, cum ar fi flexibilitatea și autonomia, remote work poate fi și o provocare în ceea ce privește concentrarea și motivația. Mai ales acum pe perioada verii când temperaturile sunt la cote maxime iar imaginația noastră zboară adesea spre peisaje estivale relaxante. De aceea ne-am gândit să îți sugerăm în acest articol un instrument surprinzător care să satisfacă și nevoia ta de evadare, dar care să te ajute și să îți optimizezi concentrarea la job: muzica.

Există studii care au demonstrat că muzica poate avea un impact semnificativ asupra productivității, creativității și stării de spirit. Citește articolul până la final și descoperă toate informațiile:

 

7 metode de a-ți crește eficiența de lucru prin muzică:

 

1. Stilul contează

„Tonul face muzica”, conform unei vorbe vechi. Așa că alege cu atenție stilul muzicii în funcție de tipul de activitate pe care o ai în plan în ziua ta de lucru. Muzica instrumentală calmă și relaxantă este, de exemplu, perfectă pentru sarcini care necesită concentrare, cum ar fi scrierea sau editarea. Muzica ritmată și antrenantă poate fi o alegere mai bună pentru sarcini care presupun un consum mai mare de energie fizică. Oricum ar fi, însă, evită muzica cu versuri repetitive care îți pot distrage ușor atenția.

 

2. Volumul potrivit face minuni:

Profesionist, sau nu, orice ascultător știe că muzica prea tare poate fi la fel de deranjantă ca și liniștea completă. Așa că îți sugerăm să ajustezi volumul la un nivel care te ajută să te concentrezi, dar care nu te copleșește. Poți folosi un volum mai mic pentru sarcini ce presupun minuțiozitate și un volum mai mare pentru sarcini care necesită un efort fizic sporit.

 

3. Încearcă fără versuri:

Fiecare profesionist are modul propriu în care poate performa cel mai bine în munca de acasă. Totuși, unele studii recente au demonstrat că muzica cu versuri poate distrage atenția și poate scădea concentrarea. Recomandarea noastră este ca, dacă după câteva ore de lucru încă nu simți că ai eficiența pe care ți-o doreai pe muzica ta preferată, să încerci câteva piese instrumentale. 

Oricum ar fi, contrarecomandarea noastră principală este la ascultarea pieselor cu versuri în limbi pe care nu le cunoști. Deși impresia ta poate fi că urmărești armoniile melodiei, te asigurăm că o parte din capacitatea creierului tău se va duce pe decodificarea (imposibilă) a versurilor în limba care îți este străină. 

Așadar, muzica ambientală sau sunetele naturii pot fi o alternativă foarte bună pentru o zi de lucru încărcată.

 

4. Muzica clasică stimulează activitatea cerebrală:

Chiar dacă la petrecerile cu prietenii muzica clasică nu este prima ta opțiune, trebuie să știi că există multe studii care arată că acest stil muzical poate îmbunătăți memoria, atenția și concentrarea. Dacă ești debutant în acest domeniu, îți recomandăm să începi cu clasicii muzicii clasice: Amadeus Mozart, Sebastian Bach și Antonio Vivaldi. Pe platformele de streaming găsești chiar și playlisturi cu aceștia special concepute pentru a te ajuta să te concentrezi în timp ce lucrezi pentru job.

 

5. Ascultă la boxe, nu la căști:

Căștile te pot izola de zgomotul din jur și te pot ajuta să te concentrezi mai bine, dar pot fi și obositoare după o perioadă lungă de timp. Ascultarea muzicii la boxe poate crea o atmosferă mai plăcută și mai relaxantă de job. Chiar dacă se mai află și alte persoane în camera ta de lucru, atât timp cât ții volumul la un nivel rezonabil, melodiile tale vor crea o atmosferă propice pentru toată lumea.

Recomandarea noastră: dacă știi că vei lucra mai multă vreme în remote work, investește într-un set de boxe de calitate pentru a obține o experiență audio desăvârșită.

 

Salarii adăugate recent

 

6. Dă-ți refresh cu pauze dese

Atunci când lucrezi pentru job, ascultarea muzicii pentru perioade lungi de timp te poate obosi. Așa că te sfătuim să faci pauze regulate de 5-10 minute pentru a te relaxa și a evita suprasolicitarea. În timpul pauzelor, poți merge pe jos, face niște exerciții de stretching sau pur și simplu să privești pe fereastră.

 

7. Alege muzica și în funcție de starea ta:

Orice meloman știe: muzica se alege în funcție de starea pe care o ai. Unele persoane aleg să asculte o muzică opusă stării lor încercând să se depărteze cât mai mult de aceasta: de exemplu unele persoane dacă trebuie să lucreze și au o stare nostalgică aleg muzică energică și antrenantă încercând să depășească acea stare.

Totuși, trebuie să știi că pentru a depăși o stare emoțională, este necesar să o consumi până la capăt. Așa că dacă te așteaptă o zi încărcată de lucru din work from home și trăiești o stare melancolică, recomandarea noastră este să alegi o muzică ce îți va potența acea stare până când vei reuși să o depășești pe deplin. 

Astfel vei obține sinergia optimă între starea ta emoțională și energia mentală și vei atinge performanța pe care ți-o dorești la job.

 

Concluzia în cifre:

Așa cum te-am obișnuit, iată acum câteva cifre care susțin ideile din acest articol:

Un studiu realizat de Universitatea din California, Irvine a demonstrat că angajații care ascultau muzică clasică în timp ce efectuau de acasă sarcini de corectare a textelor au avut o viteză de lucru cu 15% mai mare și au făcut cu 23% mai puține greșeli decât cei care nu ascultau muzică.

Un alt studiu, realizat de Universitatea din South Florida, a constatat că angajații care ascultau muzică energică în timp ce efectuau sarcini repetitive în work from home au fost cu 10% mai productivi decât cei care nu ascultau muzică.

Iar studiul realizat de Universitatea din York a demonstrat că ascultarea muzicii clasice a dus la o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt la participanți.

Deci, concluzia noastră este că dacă vrei să ai o experiență reușită de remote work și simultan să fii foarte productiv pentru job, ar trebui să apelezi cu încredere la rețelele de streaming pentru muzica de fundal potrivită activității tale profesionale. Și nu uita:

 

Muzica este cea mai bună motivație pentru muncă.”

Henry Ford 

(CEO și fondator Ford Motor Company)

Citește toate articolele despre

Human behavior Motivație și vocație

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md