Distribuie
Scrisoarea de intenție: Necesară sau necitită?
Atunci când te pregătești să aplici pentru un post deschis într-o companie, de cele mai multe ori, angajatorul solicită o copie a CV-ului, pentru a putea evalua parcursul tău profesional. Însă, unele companii vor solicita și o scrisoare de intenție, pentru a motiva de ce ești persoana potrivită pentru acel job. Deși o scrisoare de intenție poate fi opțională pentru unele posturi, de regulă, este o idee bună să fie inclusă ca parte a oricărei cereri de aplicare.
Principala diferență între trimiterea unui CV simplu și includerea unei scrisori de intenție este că un CV acoperă doar fapte despre realizările tale profesionale, în timp ce o scrisoare de intenție afișează personalitatea și povestea ta.
În acest articol, discutăm ce este o scrisoare de intenție, de ce este important să o trimiți alături de CV, ce trebuie să conțină precum și dacă este, de fapt, citită de către angajatori.
De ce este importantă scrisoarea de intenție?
Scrisoarea de intenție arată angajatorilor interesul tău pentru jobul respectiv, că știi destule detalii despre companie și că poți identifica în mod obiectiv motivele pentru care tu ai fi potrivit pentru acea poziție.
Unele companii apreciază scrisorile de intenție mai mult decât altele, în funcție de poziția pentru care candidezi, însă este în mod cert un instrument important pe care îl poți utiliza, care te poate ajuta să fii observat, pentru a scoate în evidență aplicația ta.
Chiar dacă nu sunt neapărat necesare, de obicei se preferă includerea scrisorilor de intenție. Peste 70% dintre specialiștii din domeniul recrutării preferă să primească aplicații pentru joburi care includ și scrisori de intenție, pe lângă CV. Scrierea unei scrisori de intenție te poate ajuta să compensezi eventualele defecte din CV-ul tău.
Iată câteva motive pentru care scrisorile de intenție sunt importante și utile:
- Explică și detaliază motivația pentru care aplici la un post deschis la compania respectivă.
- Descrie obiectivelor și parcursul profesional pe care dorești să îl urmezi.
- Explică eventualele motive pentru care ai ales să îți schimbi domeniul de lucru, dacă e cazul.
- Explică motivele pentru care există pauze între joburile pe care le-ai avut.
- Evidențiază realizările tale profesionale.
Scrisoarea de intenție îți oferă posibilitatea de a detalia povestea ta, înainte de a avea șansa unui interviu cu recrutorul. Pe parcursul scrisorii, în timp ce detaliezi calificările tale și să explici ceea ce te face să fii chiar tu persoana potrivită, recrutorul ajunge să te cunoască, să afle mai multe despre situația ta actuală. De exemplu, este posibil să fi părăsit un angajator anterior și acum poate încerci o schimbare în carieră sau ești încă entry-level, însă dornic de a câștiga experiență profesională.
Ce trebuie să conțină o scrisoare de intenție?
Da, cu siguranță este mult mai rapid și mai ușor să iei aceeași scrisoare de intenție pe care ai scris-o pentru ultima aplicație, să schimbi numele companiei și să o trimiți. Dar majoritatea angajatorilor doresc să vadă că ești cu adevărat entuziasmat de poziția pentru care aplici și compania respectivă - ceea ce înseamnă că trebuie să creezi câte o scrisoare personalizată pentru fiecare post în parte.
Deci, cum faci poți face asta cu ușurință, pentru ca procesul de aplicare să nu devină o corvoadă? Simplu: Este vorba doar despre evidențierea abilităților tale ce pot fi potrivite mai multor tipuri de locuri de muncă.
Această abordare îndreaptă discuția mai mult spre faptul dacă poți să faci acel job sau nu, mai puțin spre experiența relevantă. Mai întâi, încearcă să identifici care sunt abilitățile tale pe care dorești să le subliniezi, examinând cu atenție fișa postului.
Poți începe prin a evidenția cele mai importante abilități tehnice și comportamentale pe care postul le cere. Alege trei abilități pe care crezi că poți excela pe care să te concentrezi.
Pentru fiecare dintre ele, scrie câteva fraze despre anumite proiecte, sarcini sau responsabilități care ilustrează cu adevărat expertiza ta în acea zonă, apoi selectează fie una detaliată, fie câteva experiențe mai scurte despre care să povestești.
La final, este important să îmbraci toate aceste idei în așa fel încât să poți cuprinde totul într-o scrisoare de intenție care evidențiază în mod clar acele abilități care te fac să fii persoana potrivită pentru jobul respectiv.
Simți că întâmpini probleme? Încercă să îți pui câteva întrebări, de tipul:
1. Cum ai abordat una dintre responsabilitățile pe care le-ai menționat în CV?
2. Ce detalii ai include dacă ai spune cuiva o poveste (foarte scurtă!) despre cum ai realizat acel punct?
3. Ce aspect (fie personalitatea ta, pasiunea sau etica la muncă) te-a făcut să fii deosebit de bun la îndeplinirea sarcinii respective?
Scrisoare de intenție - O citesc angajatorii?
Recrutorii mai citesc scrisori de intenție? Răspunsurile scurte sunt „da” și „uneori”. Depinde foarte mult de cum ai formulat, de cât de mult ai personalizat scrisoarea și de ce skilluri ai detaliat în ea. Cu toate acestea, o scrisoare de intenție bună îți poate crește semnificativ șansele de interviu și va face diferența între a fi un candidat pe lista scurtă sau nu.
Nu există niciun dubiu cu privire la importanța redactării unei scrisori de intenție, chiar dacă nu toate anunțurile de job conțin o solicitare directă pentru ea. Paradoxul este că, deși s-ar putea ca angajatorii să nu citească întotdeauna toate scrisorile de intenție, majoritatea își doresc ca aplicațiile pe care le primesc să le conțină.
Avantajul pentru candidați este că, indiferent dacă este citită sau nu, o scrisoare de intenție face întotdeauna o impresie bună. Piața muncii este incredibil de competitivă și o aplicație care să iasă în evidență față de a celorlalți candidați cu siguranță nu este ușor de creat. Piața s-a schimbat considerabil în ultimele decenii, concurența este dură și procesul este diferit.
Concluzie:
Chiar dacă scrisoarea de intenție nu este neapărat o necesitate pentru toate anunțurile de locuri de muncă, reprezintă o modalitate eficientă de a atrage atenția recrutorilor și de a ieși în evidență pe piața muncii. Scrisoarea de intenție trebuie să comunice că ești cu adevărat interesat de oportunitatea pe care o reprezintă rolul la care aplici și de ce.
Citește toate articolele despre
Fara categorieDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md