Reconversia profesională: avantaje și dezavantaje

02.07.2020
4 min
Reconversia profesională: avantaje și dezavantaje

Distribuie

Studiile arată că unul din patru angajați nu este mulțumit la locul de muncă. Acestora le este din ce în ce mai greu să se identifice cu domeniul în care activează și devin neproductivi. Pe termen lung, acest lucru poate crea disconfort psihologic sever. Atât angajatul cât și angajatorul pot avea de pierdut dacă această situație nu este soluționată.

 

Ce este reconversia profesională?

Reconversia profesională se traduce prin momentul în care te îndrepți spre un domeniu de activitate nou, în raport cu cel în care activezi. Această dorință de schimbare poate veni de la sine, sau poate fi determinată de factori externi, independenți de tine. Îți poți da seama imediat după ce ai terminat studiile că drumul pe care ești nu a fost rezultatul dorințelor tale.

După o perioadă mai lungă petrecută la un job, poate interveni sentimentul de neapartenență și dorința de a încerca ceva nou. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla și celor cu experiență în câmpul muncii, care sunt obligați să se reorienteze datorită dezvoltării tehnologice, lucru care face un domeniu de activitate să nu mai fie de actualitate.

Perioada pe care o traversăm în acest moment din cauza pandemiei de COVID-19 a generat o adevărată revoluție pe piața muncii. Multe domenii au fost afectate, unele companii fiind chiar complet desființate. Puși în fața unei astfel de situații, angajații sunt nevoiți să se reorienteze. De asemenea, faptul că pe perioada stării de urgență, o parte semnificativă au petrecut mai mult timp cu ei înșiși, a dus la o revelație a unor nemulțumiri legate de locul de muncă. Opriți din rutina zilnică, ne-am dat seama că jobul nostru nu este tocmai cel ,,mult visat”.

 

Care sunt avantajele, dar și dezavantajele reconversiei profesionale?

Atunci când alegem să facem reconversia profesională motivele cel mai des întâlnite sunt: 

   - salariul pe care îl primim nu ne mai motivează, 

   - dorința de a schimba angajatorul sau mediul de lucru, 

   - desființarea unei profesii sau a unui domeniu 

   - lipsa oportunităților de promovare în cadrul companiei. 

Principalul avantaj este că putem alege și încerca. Am depășit de mult perioada în care viața noastră profesională era marcată de un singur job. La o simplă analiză a numărului de ore lucrate într-o săptămână, ne dăm seama că petrecem muncind foarte mult timp. De aceea, un loc care ne aduce constant tristețe și frustrare, clar nu va fi benefic pentru sănătatea noastră, indiferent câte beneficii materiale ne aduce. Așadar, nu ne ține nimeni ,,legați”, chiar dacă uneori avem senzația că alte oportunități nu există.

Un alt avantaj ar fi faptul că avem la dispoziție numeroase platforme și aplicații, precum Poudouleveis.gr, care să faciliteze comunicarea între angajatori și cei în căutarea unui loc nou de muncă. Accesul la informație este mult mai facil. Flexibilitatea și disponibilitatea noastră ne pot aduce la locul potrivit foarte ușor. 

Atunci când alegem să facem o reconversie profesională, piedica cea mai mare o reprezintă lipsa timpului în care să înveți o nouă profesie. Din păcate, programele de stat pentru școlarizare sunt gândite pentru ,,o singură șansă”. Reconversia presupune investiția unui buget propriu, pe care cei mai mulți nu îl dețin. De aceea mulți angajatori oferă internship-uri, prin intermediul cărora poți învăța într-un timp scurt tot ceea ce ai nevoie. 

Varianta unor cursuri, de asemenea, nu este de neglijat. Îți poți gestiona eficient timpul pentru a avea și un job part-time. Gândește-te că 6 luni, 1 an sau poate 2 în care ești dispus să faci mici sacrificii, e posibil să îți aducă împlinire pe o perioadă mult mai mare de timp. 

Etapele reconversiei profesionale

1. Job-ul actual 

În primul rând, fă o listă cu avantajele și dezavantajele job-ului actual. Fii sincer cu tine. Nu judeca felul în care gândești. Dacă te motivează un salariu mai mare, este în regulă. Nu uita că factorul financiar este cel mai des invocat atunci când vine vorba de o astfel de alegere. Dacă balanța înclină negativ, deja poți fi sigur de ceea ce ai de făcut.

2. Aptitudini și cunoștințe 

Ce știi și poți să faci? Trece, la fel, pe o hârtie toate lucrurile la care crezi că te pricepi. Fii realist! Raportează-te la posibilitățile pe care le ai de timp și de momentul în care te afli în viață. Chiar dacă a fi chirurg ți se pare fascinant, trebuie să fii conștient că această opțiune implică foarte mult timp, studiu și dedicare. Nu te feri însă, să scrii și skill-urile care pot părea fără legătură. Dacă sunt lucruri pe care tu știi să le faci, cu siguranță vor înclina balanța la un moment dat.

3. Research 

Caută informații despre perioada de implementare. Ești la un click distanță de tot ceea ce ai nevoie. Dedică timp pentru a strânge informații referitoare la ce soluții sunt cele mai optime pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt în funcția aleasă. Sunt o grămadă de job-uri pe care le poți învăța ,, de unul singur”. Dacă acest lucru a reprezentat întotdeauna o dificultate pentru tine, poți opta pentru un ghidaj. Varianta unui internship sau a unor cursuri este una dintre cel mai des abordate. 

4. CV-ul tău

Învață să îți faci corect un CV. De multe ori nu suntem obișnuiți să acordăm importanță acestui lucru pentru că ne bazăm pe faptul că vom impresiona, oricum, la interviu. Majoritatea ofertelor din partea angajatorilor sunt lansate în mediul online în cadrul platformelor de specialitate. Primul lucru cu care acesta intră în contact este chiar CV-ul tău. Nu lăsa acest lucru, la voia întâmplării.

5. Perseverență

Poate cel mai important lucru, este răbdarea. Reconversia profesională este un proces care poate dura. De aceea este important să nu te grăbești. Aplică doar în domeniul care pentru tine are cele mai multe șanse de reușită. Focusul pe obiectivul ales te va ajuta și în momentele în care lucrurile pot părea că nu funcționează.

 

Orice dezechilibru profesional, ne poate afecta întregul mod de viață. Atunci când îți place ceea ce faci, productivitatea este pe măsură. O mentalitate rigidă, te va face să lupți împotriva propriilor tale dorințe. Este important să te afli, tot timpul, în locul potrivit!

Citește toate articolele despre

Editorial

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md