Managerul tău este Lider sau Șef?

14.12.2021
3 min
Managerul tău este Lider sau Șef?

Distribuie

Mediile de lucru toxice sunt rezultatul nevoii acelor manageri care își exercită autoritatea și controlul și în care, se pare că singurul care câștigă în acest tip de cultură este șeful. Oamenii și organizația în ansamblu, din păcate, suferă.

Pe de altă parte, un lider, prin definiție, este cineva care conduce, care inspiră, care arată celorlalți calea. Liderii sunt cei care conduc prin propriul exemplu.

 

Nu de puține ori, se întâmplă ca oamenii să părăsească managerii, nu compania sau job-ul, iar asta demonstrează cât de importantă este relația pe care o are un agajat cu cel care este în rolul ierarhic de mai sus.

În plus, dacă este vorba despre un șef toxic, decizia de a renunța la job presupune uneori și absența unei alte alternative profesionale, iar asta arată și ce mare impact are stresul unei relații ierarhice în toate ariile vieții.

Mediile de lucru toxice sunt rezultatul nevoii acelor manageri care își exercită autoritatea și controlul și în care, se pare că singurul care câștigă în acest tip de cultură este șeful. Oamenii și organizația în ansamblu, din păcate, suferă.

Pe de altă parte, un lider, prin definiție, este cineva care conduce, care inspiră, care arată celorlalți calea. Liderii sunt cei care conduc prin propriul exemplu.

 

Vrei să știi cum poți să deosebești șefii de lideri?

Iată câteva diferențe:

          1. Șefii cer respect/Liderii câștigă respect — șefii cred că ceilalți ar trebui să-i respecte și să-i urmeze din cauza poziției lor. Ei cred că titlul de șef necesită respect instantaneu. Liderii, pe de altă parte, știu că  trebuie să câștige respectul celorlalți. Ei știu că trebuie să fie consecvenți în decizii și asta le va aduce respect din partea celor pe care îi conduc.

          2. Șefii au nevoie de conformitate/Liderii invită colaborare — șefilor nu le pasă cu adevărat ce gândești sau ce simți, atâta timp cât faci ceea ce ți se spune, când ți se spune și cum ți se spune să faci asta. Liderii invită la colaborare, ascultă preocupările, țin cont de propunerile și de feedbackul membrilor echipei în decizii și planuri.

          3. Șefii se concentrează doar pe rezultate / Liderii se concentrează pe oameni și rezultate — Șefii tind să aibă o mentalitate de “câștig-pierdere”. Nimic altceva nu contează în afară de rezultatul final. Liderii însă, apreciază rezultatele la fel de mult ca șefii, dar nu își sacrifică oamenii pentru a le atinge. Liderii știu că doar prin oameni ajung la rezultatele dorite.

          4. Șefii sunt preocupați să “dea” bine / Liderii sunt preocupați să acorde credit celorlalți — Veți auzi adesea că șefii se referă la ei, folosind pronumele personal „eu” atunci când descriu realizările echipei lor.            Le place să fie în lumina reflectoarelor și să își asume meritul pentru performanța echipei lor. Liderii sunt opusul. Îi vei auzi spunând „noi” atunci când se referă la realizările echipei. Ei îndreaptă lumina reflectoarelor către membrii echipei lor.

          5. Șefii “împing” oamenii / Liderii conduc oamenii — Sună destul de simplist, dar este adevărat. Șefii stau în spatele echipei, comunică instrucțiuni și împing oamenii să meargă înainte și spun: “Faci cum spun eu!”. Liderii sunt în față și spun „urmărește-mă”, în timp ce lucrează împreună cu membrii echipei pentru a atinge obiectivul.

          6. Șefii inspiră frică / Liderii cultivă încrederea — Șefii se conduc prin frică și constrângere. Dacă nu faci ceea ce cere șeful, atunci știi că va urma o formă de pedeapsă. Liderii inspiră încredere. Ei acordă oamenilor niveluri adecvate de autonomie și autoritate și îi lasă să-și facă treaba. Dacă se întâmplă greșeli, ei le tratează ca momente de învățare și îi antrenează pe membrii echipei la performanțe mai mari. Liderii stabilesc un mediu de încredere și siguranță.

          7. Șefii se bazează pe utilizarea elementele „hard” / Liderii folosesc elementele „soft” — Șefii folosesc puterea tare, cum ar fi titlul, autoritatea pozițională sau capacitatea de a acorda/reține recompense ca arme pentru a controla comportamentul celorlalți. Liderii folosesc puterea soft, cum ar fi abilitățile lor interpersonale, comunicarea, valorile și apelurile la interesele comune ca o modalitate de a obține sprijinul celorlalți.

 

Un șef este doar cineva care are autoritate, indiferent dacă aceasta este o influență pozitivă sau negativă. În timp ce, rolul de lider, necesită efort, consecvență și energie pentru a inspira oamenii, așa cum menționează și Simon Sinek - “A boss has a title, a leader has the people.”

Citește toate articolele despre

Fara categorie

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md