Inteligența Artificială: frica de a nu fi concediat dacă „se află” că o folosești la job

21.05.2024
3 min
Inteligența Artificială: frica de a nu fi concediat dacă „se află” că o folosești la job

Distribuie

 

„Ce-o să zică managerul dacă o să afle că am rezolvat acel task la job cu ajutorul Inteligenței Artificiale? Dacă o să mă dea afară?” 

Te regăsești în întrebările de mai sus? Dacă da, atunci acest articol este pentru tine. Vom demonstra că o astfel de abordare (cu atât mai mult în sfera managementului) nu trebuie să existe într-o organizație din 2024.

Știm cu toții că ne aflăm într-o eră a transformării digitale, iar companiile care doresc să rămână competitive adoptă soluții bazate pe inteligența artificială (AI). Ca atare integrarea AI în sarcinile de zi cu zi nu este o rușine, ci o necesitate fără de care organizația ta nu poate crește în acest context al schimbării rapide. 

 

5 idei care te vor scăpa de frica de a folosi AI la job

 

1. Folosirea AI la job = criteriu de performanță

Integrarea AI în fluxurile de lucru nu mai este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a optimiza procesele, a crește productivitatea și a obține un avantaj competitiv. De aceea, nu trebuie să te temi să folosești AI la locul de muncă, ci dimpotrivă, să te mândrești că ești un angajat modern care se adaptează la tendințele pieței. 

Într-o organizație sănătoasă, utilizarea inteligentă a AI ar trebui să te evidențieze ca fiind un angajat valoros, proactiv în a crește eficiența și calitatea muncii sale.

 

2. Managementul care descurajează AI este retrograd

Un management care descurajează folosirea AI demonstrează o abordare lipsită de viziune și o mentalitate învechită. Astfel de companii riscă să rămână în urmă, pierzând teren în fața concurenței care îmbrățișează inovația. 

Un lider modern va încuraja angajații să exploreze și să implementeze soluții AI adaptate nevoilor specifice ale companiei chiar și dacă aceștia au joburi online sau joburi remote. Trebuie să știi că o atitudine sănătoasă de lider ar trebui să fie una de susținere și ghidare în integrarea Inteligenței Artificiale în procesele tale de lucru.

 

3. Folosirea AI nu înseamnă plagiat

AI nu este un instrument menit să înlocuiască creativitatea și contribuția umană. Dimpotrivă, rolul său este de a amplifica potențialul individual, oferind asistență în sarcinile repetitive și consumatoare de timp la job.

Gândește-te la AI ca la un asistent personal extrem de performant. Cu ajutorul său poți să arzi foarte rapid o serie de etape din procesul tău creativ care în mod normal ți-ar consuma poate și săptămâni. Astfel, după doar câteva ore de colaborare cu AI, poți să duci proiectul tău „where no one has gone before.”

 

4. AI te ajută, nu te înlocuiește

„Dacă află că am rezolvat sarcina cu ajutorul AI, poate mă dau afară și mă înlocuiesc cu acesta.” - Nimic mai fals!

Într-o organizație sănătoasă, colaborarea om-AI este cheia succesului. Managerii orientați spre viitor înțeleg că AI nu va înlocui niciodată forța de muncă umană, ci va amplifica abilitățile și va crește productivitatea angajaților.

Trebuie să știi că angajații care pot să utilizeze AI vor deveni curând indispensabili pentru companii. Ei vor fi cei care vor conduce transformarea digitală și vor contribui la succesul organizației pe termen lung.

 

5. Organizațiile moderne apreciază inovația

Îți oferim 3 argumente în acest sens:

În primul rând, companii precum Google, Amazon și Microsoft au investit substanțial în AI și au obținut rezultate remarcabile de creștere și inovație. În al doilea rând, exista start-up-uri care utilizează AI în mod inovator care au reușit astfel să disrupă industrii tradiționale și să devină lideri de piață în domeniile lor. Iar, în al treile rând, guverne din întreaga lume implementează strategii naționale de AI pentru a stimula inovația și a impulsiona creșterea economică.

Ca atare, dacă știi să folosești AI vei avea mereu un loc de muncă asigurat în piața forței de muncă a viitorului. Iar dacă managerul tău refuză să aprecieze acest skill, nu te teme. Există milioane de organizații la nivel global pentru care această abilitate din CV-ul tău este extrem de valoroasă.

 

Evaluări recente

Concluzia, în cifre

Dacă te-am făcut să te gândești că nu este cazul să te temi de folosirea AI ci să o îmbrățișezi, atunci poate că este momentul să-ți convingi și tu managerul să adopte o mentalitate deschisă spre viitor la locul de muncă. Iar dacă deja anticipezi reacția lui de rezistență la schimbare, te sprijinim noi cu cifre.

Conform studiului McKinsey Global Institute: „Not Alone: Shaping Our Future with AI” (2019), companiile care adoptă AI pot obține o creștere a productivității cu 45% până în 2030. AI poate automatiza până la 45% din sarcinile actuale din locurile de muncă, dar va crea și 133 de milioane de locuri de muncă noi.

De câte ori te îndoiești de capacitatea ta de a face față provocărilor din piața muncii, ține minte: suntem aici pentru tine și te sprijinim cu resurse ce te vor ajuta mereu să-ți atingi obiectivele în carieră. Pe data viitoare și până atunci, nu uita:

 

Inteligența artificială este următoarea frontieră a inovației.”

 

Mark Zuckerberg, fondator și CEO Facebook

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md