Distribuie
Demisia: cum știi că a venit momentul potrivit pentru această alegere?
Oscilezi între a rămâne la jobul tău actual sau a-ți da demisia? Ar trebui să te întrebi „ce presupune decizia de a rămâne pe loc?”
Cumva: ore suplimentare neplătite, a face munca celorlalți, a suporta zilnic manageri abuzivi, cu atitudine intimidantă și ostilă, a suporta un mediu în care nu ți se respectă drepturile sau a nu beneficia de promisiunile obținute la angajare?
Sau poate chiar a fi hărțuit/ă sexual, a nu ți se respecta dreptul la opinie, a fi discriminat în procesul de evaluare și a nu beneficia de sprijin, îndrumare, instrumente necesare pentru a-ți face cât mai bine treaba?
Sau a nu primi nicio oportunitate de învățare și dezvoltare, a nu ți se respecta viața personală, a nu ți se oferi feedback și chiar a ți se întârzia sistematic plata salariului?
În cazul acesta decizia demisiei a fost luată de soartă pentru tine iar momentul, categoric, a venit.
Unii oameni aleg să părăsească locul de muncă imediat ce detectează o problemă, în timp ce alții aleg să rămână în companie până când găsesc altceva, chiar și sub presiunea financiară sau familială.
Există cazuri de angajați care au părăsit multe medii de lucru, dar care rareori au căutat ei activ un alt loc de muncă, pentru că, de obicei, au primit oferte fără a le căuta. Cei cărora le plac provocările și sunt întotdeauna deschiși schimbării, au șanse crescute de a găsi rapid următorul nivel.
Unii profesioniști au un simț puternic al independenței, iar acest lucru îi va face mereu să caute libertatea, indiferent de cât de mult le place locul în care lucrează. Pentru aceste persoane, antreprenoriatul este o alegere potrivită și deși vine la pachet cu riscuri, beneficiile pot fi pe măsură.
În același timp alții caută stabilitate și siguranță financiară, preferând să li se spună exact ce au de făcut. Există și cei care caută o atmosferă plăcută de lucru, să fie înconjurati de colegi, sau care își doresc o carieră și să ajungă cât mai sus. Alții caută doar bani, recunoaștere sau validare. Este important să înțelegem că fiecare dintre noi are nevoi diferite, iar această diversitate și varietate de personalități sunt esențiale pe o piață a muncii în continuă schimbare și provocatoare.
Este important să luăm în considerare cine suntem, valorile noastre personale, ceea ce ne motivează, obiectivele noastre profesionale și personale, precum și nivelul nostru de toleranță la compromisuri, suferință și capacitatea de a închide ochii la anumite aspecte atunci când acceptăm un loc de muncă. În cele din urmă, decizia de a accepta un anumit job depinde numai de noi și de alegerile noastre.
Demisia este un act unilateral de voință, deci este manifestarea unei alegeri luate în mod conștient, în anumite circumstanțe care nu mai permit continuarea relației de muncă. Aici nu vorbim despre demisii în alb sau demisii forțate, căci acestea sunt abuzuri care nu ar trebui să se întâmple în nicio companie.
Salarii adăugate recent
Mulți oameni ajung să își dea seama prea târziu că este momentul să ia o astfel de decizie, când ajung la stadiul de burnout, depresie sau au probleme în familie. Acești oameni au nevoie de multe zile de concediu pentru a se recupera, chiar și concediu medical, ceea ce sugerează că prevenția este mult mai eficientă decât tratarea. Este important să ne reamintim că după o criză de burnout, recuperarea poate dura chiar și un an, motiv pentru care este important să ne protejăm de acest lucru.
Indiferent dacă pleci din companie în timpul perioadei de probă sau după mulți ani, demisia este un drept pe care orice angajat îl are și poate fi exercitat atunci când simte că a ajuns la finalul drumului.
Unii regretă acest pas, mai ales cei care nu au o ofertă pe masă, iar în condițiile actuale găsirea unui loc de muncă, în funcție de industrie, specific, competențe, experiență, poate dura chiar și un an. Cei care se simt confortabil financiar nu au această problemă pentru că-și pot acorda timp să caute liniștiți ceva care să li se potrivească mai bine. Indiferent de situație și luând în considerare și ce am detaliat mai sus, recomandarea mea este să vă gândiți extrem de bine atunci când decideți să părăsiți compania.
Pentru a lua o decizie corectă, este important să aveți o listă cu argumente pro și contra, astfel încât să puteți evalua ce vă determină să rămâneți și ce vă face să vă gândiți la plecare.
Este recomandat să faceți o cercetare de piață pentru a vă evalua nivelul de competențe și să vedeți câte și ce companii angajează în domeniul vostru de interes.
De asemenea, asigurați-vă că vă puteți permite financiar să fiți fără loc de muncă câteva luni, în cazul în care va trebui să faceți o pauză între joburi. Încercați să vedeți dacă există posibilitatea de a face schimbări la locul actual de muncă care să vă satisfacă nevoile.
Dacă aveți nevoie de ajutor în procesul decizional, puteți apela la un coach sau consilier în carieră care vă poate ghida în procesul de evaluare a opțiunilor.
Dacă după toate acestea ați concluzionat că decizia de a demisiona este finală, atunci sunteți pregătiți pentru ceea ce urmează. Dacă nu v-ați gândit la niciunul din pașii de mai sus, riscați să vă simțiți debusolați, stresați, frustrați, demotivați în procesul de căutare a unui nou loc de muncă mult mai curând decât vă așteptați. Și gândiți-vă că a vă căuta un loc de muncă presupune efort zilnic, pregătire, căutare, prezență online, concentrare, iar faptul că sunteți complet demoralizați nu ajută prea mult.
Nu ezitați să solicitați ajutor! Nu sunteți singuri în această situație. Există oameni și comunități care vă pot sprijini, inclusiv din punct de vedere emoțional, pentru a trece cu bine prin această perioadă.
În concluzie, recomandarea noastră finală este să încercați să alegeți rațional momentul în care vă dați demisia, pentru ca acest pas să nu se întoarcă împotriva voastră în viitor.
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md