De ce să oferi program flexibil angajaților tăi?

19.10.2021
5 min
De ce să oferi program flexibil angajaților tăi?

Distribuie

Un program de lucru flexibil permite unui angajat să lucreze într-un interval diferit de lucru față de intervalele standard  8:00-17:00 sau 9:00-18:00. O săptămână de lucru are, în medie, 40 de ore la care se adaugă pauza de masă și drumul dus-întors al angajatului.

De aceea, tot mai mulți angajați își doresc un program flexibil de lucru sau posibilitatea de a lucra de acasă. Programul de lucru flexibil este unul dintre cele 10 beneficii dorite de angajați, dar care nu sunt oferite de mulți angajatori din Republica Moldova.

Indiferent dacă programul de lucru flexibil implică comprimarea zilelor de lucru, a orelor de lucru zilnice sau a sistemelor telecomunicațiilor, există, însă, și provocări, atât pentru angajator, cât și pentru angajat. 

 

În acest articol vei afla:

   - Cum poți implementa un program de lucru flexibil

   - Avantajele și dezavantajele unui program flexibil

   - De ce să oferi acest beneficiu angajaților tăi.

 

Cum poate fi implementat un astfel de program

Angajatorii care doresc să își crească rata de retenție a angajaților și să scurteze procesul de recrutare trebuie să țină cont de solicitările angajaților. Retenția și motivarea angajaților companiei și chiar eforturile de recrutare, precum și cultura organizațională vor avea de suferit atunci când experiența angajaților nu este prioritizată. Înțelegerea angajaților tăi și furnizarea unui mediu de lucru favorabil sunt niște pași absolut necesari pentru productivitatea și succesul întregii companii.

Programul flexibil este unul dintre cele mai solicitate beneficii, astfel că angajatorii trebuie să găsească soluții de adaptare la un astfel de program. Peste 60% dintre angajați au motivat plecarea sau gândurile de plecare de la locul de muncă cu faptul că angajatorul lor nu le oferea un program de lucru flexibil. Astfel, implementarea unui program de lucru flexibil crește rata de retenție a angajaților.

Însă implementarea unui program de lucru flexibil vine la pachet cu provocări proprii. Iată câteva aspecte de care e bine să ții cont:

   - Păstrarea programului de lucru relevant pentru dorințele reale ale angajaților.

   - Alinierea programului cu nevoile specifice ale unor grupuri diferite de angajați - fără a crea discrepanțe și fără a se angaja în tratamente disparate sau discriminări.

   - Comunicare frecventă și colaborare constantă, pentru a putea beneficia cu adevărat de programele de lucru flexibile și a evita pierderea de informații.

În plus, implementarea unei treceri de la un program de lucru tradițional la unul cu programe de lucru mai flexibile poate crea diferite probleme de gestionare, cum ar fi:

   - Rezistența conducerii superioare la schimbare.

   - Probleme de control, în special în ceea ce privește supravegherea muncii.

   - Lucrul în echipă cu membri ce lucrează de la domiciliu și cu programe foarte variate.

   - Menținerea siguranței și securității personalului și a datelor.

 

Sfaturi pentru o mai bună implementare a unui program de lucru flexibil pentru echipa ta:

   1. Începe treptat. Pentru început, poți implementa un program cu ore fixe, atunci când majoritatea colegilor sunt la birou, și ore mobile, pentru ca fiecare să aibă libertatea de a alege când ajunge și pleacă de la birou. Sau poți încerca 1-2 zile de lucrat remote și poți extinde ulterior.

   2. Implementează-l doar în anumite departamente. Poate că echipa de IT din compania ta s-ar putea adapta mult mai ușor la un program flexibil, față de o echipă de vânzări, spre exemplu. Important e să încerci mai multe variante, până ajungi la cea câștigătoare.

   3. Încearcă-l mai întâi cu angajații seniori. Ei sunt probabil cei mai disciplinați și vor fi cei mai în măsură să te și ajute cu sfaturi pe parcurs, prin prisma experienței lor pe piața muncii.

   4. Asigură-te că ai tool-urile de comunicare necesare și bine puse la punct. Nu vrei să te trezești că primești mesaje despre muncă și pe Whatsapp, și pe Facebook, și prin SMS. Stabilește un canal de lucru general, printr-o aplicație aleasă de comun acord. Apoi, formează grupuri de discuție pentru fiecare echipă în parte, pentru o mai bună gestionare a angajaților tăi.

   5. Nu în ultimul rând, măsoară rezultatele obținute. Este important să știi ce merge și ce nu, pentru a putea modifica și adapta programul, în funcție de performanțele obținute.

Implementarea unui program flexibil de lucru ajută și la păstrarea unui echilibru sănătos între muncă și viața personală. Însă, un astfel de program de lucru necesită rigoare și o disciplină a muncii foarte bine pusă la punct din partea angajaților. De aceea, acest program de lucru se potrivește mult mai bine seniorilor și profesioniștilor cu experiență, spre deosebire de începătorii care au nevoie de timp să capete abilitățile necesare.

 

Avantajele unui program de lucru flexibil 

Din perspectiva angajaților, un program flexibil îi ajută să își gestioneze mai ușor nevoile familiale și personale.

Programul flexibil include posibilitatea de a regla zilele și orele de sosire/plecare de la birou și permite, de asemenea, angajaților să lucreze de la domiciliu sau să încerce telemunca.

Cu programele de lucru flexibile, angajatorii au și ei parte de beneficii:creșterea motivației, randament sporit, creșterea loialității, reducerea fluctuației de personal, reducerea absenteismul și întârzierea. În plus, îmbunătățește imaginea și brandul de angajator al companiei.

De asemenea, fluxul de proiecte și de lucru poate crește pe măsură ce angajații sunt capabili să lucreze atunci când au energia disponibilă pentru a realiza cel mai mult, se simt cel mai fresh și se bucură de lucru.

 

Care sunt dezavantajele acestui program de lucru 

Angajații care sunt obișnuiți să lucreze în mediul de birou pot avea dificultăți la muncă atunci când colegii lor nu respectă același program ca ei. Eforturile echipei pot necesita planificarea și coordonarea avansată a zilelor și a orelor de lucru programate. Acesta este motivul pentru care mulți angajatori au nevoie de anumite zile și ore fixe, în care toată lumea este în birou.

Unii oameni profită de flexibilitate și capacitatea de a lucra de acasă. Dacă un angajat este încă la început în carieră, este posibil să îi fie dificil să se concentreze asupra muncii și nu asupra treburilor casnice sau a distragerilor mult mai atractive, ajungând deseori la procrastinare îndelungată

 

Dezavantaje pentru angajați:

   - Afectează munca în echipă dacă fiecare persoană lucrează după ritmul său

   - Nu există o linie clară de separare între casă și serviciu

 

Dezavantaje pentru angajatori:

   - Este posibil ca unii angajați să nu lucreze eficient fără supraveghere

   - Sentimente de nedreptate atunci când numai anumiți angajați au o muncă care poate fi realizată de la distanță

   - Nu poate fi măsurat timpul exact de lucru al angajaților.

 

De ce să oferi program flexibil angajaților tăi? Sunt mai multe beneficii sau mai multe dezavantaje?

În general, avantajele depășesc dezavantajele, iar un manager bun poate face față eventualelor minusuri pe care le poate aduce implementarea unui program de lucru flexibil pentru angajații săi. 

Din ce în ce mai mulți candidați tind să aleagă un nou job pe baza flexibilității locului și a programului de muncă. Angajații care pot alege când, unde și cum lucrează au un nivel mai ridicat de satisfacție și performanță la locul de muncă. 

 

Concluzie: 

Un program flexibil este unul dintre beneficiile cele mai apreciate de candidați și angajați deopotrivă. În ciuda acestui lucru, nu în toate domeniile se poate implementa acest program cu aceeași rată de eficiență și productivitate. Există anumite industrii în care programul flexibil este implementat și chiar a reușit să crească productivitatea, precum IT, arhitectura și design sau marketing. 

Dacă le vei oferi un program de lucru flexibil, angajații tăi te vor aprecia mult mai mult - poate chiar îți vor lăsa și recenzii pozitive pe platforme de evaluare precum Undelucram.md :) 

Citește toate articolele despre

Fara categorie

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md