Distribuie
Dacă ești bine cu tine, ești bine și cu ceilalți
Într-o lume plină de incertitudini, cu mulți oameni lipsiți de speranță, într-o perioadă care ne-a arătat cât suntem de vulnerabili, să știm cine suntem, ce ne dorim, încotro ne îndreptăm devine extrem de important.
Să știm cine suntem este ceva ce ar trebui să descoperim la începutul vieții. Știi zicala despre a te iubi înainte de a putea iubi pe oricine altcineva? Să te cunoști pe tine este la fel. Înainte să știi ceva, trebuie să te cunoști pe tine însuți.
Știind cine ești și unde vrei să fii este primul pas în a-ți găsi sensul, misiunea, vocația, scopul.
Din păcate, nu este chiar atât de simplu pe cât ai spera. În primul rând pentru că frumusețea oamenilor constă și în învățare și schimbare, nu doar în frumusețe fizică. Vei continua mereu să înveți lucruri despre tine, să-ți pui întrebări, să ai dubii, asta dacă ești un om dornic de cunoaștere și evoluție. Este un proces care durează toată viața și este unul dintre cele mai bune lucruri care ni se pot întâmpla.
Când ne naștem, ni se dă o șansă de a fi cineva, de a face ceva, de a lăsa ceva în urma noastră. Cum transformăm această șansă de-a lungul vieții face diferența între noi.
Al doilea motiv pentru care să te cunoști nu este atât de ușor pe cât pare, este pentru că nu suntem siguri de unde să începem. De aceea și scriu aceste rânduri, pentru a ajuta drept punct de plecare pentru a merge mai departe. Gândește-te la tine ca la cineva pe care vrei neapărat să-l cunoști, și de aceea începi să-l cercetezi. Vrei să afli tot ce poți despre acea persoană, adică despre tine. După, vei știi exact cum să te dezvolți, cum să ai grijă de tine, cum să te crești și să te folosești în cel mai eficient mod posibil.
Sunt convinsă că ai văzut sau ai cunoscut oameni care radiază optimism, fericire și care se bucură de fiecare clipă. Mai mult, care indiferent de greutățile vieții reușesc să se motiveze și să o ia de la capăt și chiar să-i inspire și pe alții. Astfel de oameni ne lasă mereu impresia că știu clar cine sunt, ce vor și cum să realizeze ceea ce și-au propus. Astfel de oameni reușesc să aibă succes și să ne convingă că orice se poate realiza. Astfel de oameni ne arată că, dacă ești bine cu cine ești și cu ceea ce faci ești bine și cu ceilalți.
Să te cunoști pe tine este un pas esențial în acest proces și sunt milioane, dacă nu chiar miliarde, de oameni care niciodată nu-și pun problema dacă se cunosc suficient astfel încât să descopere ce potențial uriaș au și de câte lucruri sunt cu adevărat capabili.
Așa că m-am gândit la câteva întrebări simple pe care să ți le adresezi la începutul procesului tău de introspecție:
1. Cum arată ziua ta ideală?
2. Ce ai vrut să fii când erai mai tânăr?
3. Cine te inspiră cel mai mult? De ce?
4. Pe cine ai vrea să cunoști? Ce ai cere?
5. Ce obicei ai vrea să rupi cel mai mult? Ce obicei ți-ar plăcea să dezvolți?
6. Gândește-te la o persoană pe care o admiri cu adevărat. Ce calități îți plac la aceasta?
7. Cum îți place să te relaxezi?
8. Când ai făcut ultima oară ceva de care ți-a fost frică?
9. De ce ești cel mai mândru?
10. De ce ți-e cel mai frică?
11. Dacă viața s-ar opri astăzi, ce ai regreta că nu ai făcut?
12. Cu cine ai vrea să te conectezi (sau să te reconectezi)? De ce?
13. Ce calități admiri la alții?
14. Ce abilități practice vrei să ai/ dezvolți?
15. Imaginează-ți că ai peste 90 de ani. Ce amintiri ai vrea să ai? Ce povești vrei să spui?
16. Care este cartea / filmul / melodia ta preferată? De ce?
17. Dacă ai putea face o schimbare în lume, care ar fi aceasta?
18. Ce îți place să faci sau să dai (nu un obiect - ceva din tine personal) altora?
19. Ce te entuziasmează?
20. Ce vrei să faci cel mai mult?
21. Pretinde că banii nu sunt un obiectiv. Ce ai face?
22. Ce domeniu al vieții tale, acum, te face să te simți cel mai bine? Care zonă te face să te simți cel mai rău? De ce?
23. Să sărim un an înainte. Ce ți-ar plăcea să fi făcut anul care a trecut?
24. Ce sfat i-ai da copilului de cinci ani din tine? Dar celui de șaisprezece ani? Dar bătrânului din tine? Dar celui de douăzeci de ani? Și celui de acum?
25. Cum vrei să-și amintească lumea de tine?
26. Care crezi că este misiunea ta?
27. Cine ești tu?
Mereu am simțit și am crezut că procesul autocunoașterii este asemănător celui de curățare a cepei – câte o foaie, câte o foaie, încă o foaie... Nu știu de câte ori până acum te-ai întrebat cine ești tu, dincolo de tot ceea ce ai, dar dacă nu ai făcut-o până acum, nu e prea târziu să începi.
Așa cum spunea David Thoreau:
Nu contează ceea ce privești, ci ceea ce vezi.
Și mai contează ce faci după ce afli...
Citește toate articolele despre
Fara categorieDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md