Cum să (îți) revii la muncă după concediul de creștere copil?

28.09.2022
3 min
Cum să (îți) revii la muncă după concediul de creștere copil?

Distribuie

Ești în concediu de maternitate? Dacă ultimii ani ți-au fost plini în principal de activități legate de copil, este posibil ca perspectiva întoarcerii la serviciu să fie o sursă serioasă de anxietate pentru tine. Oare mai poți ține pasul? Te poți pune la current rapid cu schimbările din domeniu? Mai știi parola de la Intranet? Acestea sunt întrebările care nu nu le dau pace mamelor în această perioadă.

Deși la început poate părea o eternitate, concediul de creștere a copilului se și termină și chiar mai repede decât te-ai aștepta. Se spune că timpul zboară când te distrezi. Iată că se întâmplă același lucru și când e vorba de nopți nedormite aparent interminabile. 

Mai jos ai 5 sfaturi care să te ajute să faci o tranziție lină înapoi în câmpul muncii.


 

1. Revino la job în mijlocul săptămânii 

Nu începe direct de luni. Încearcă să revii la muncă de miercuri sau chiar de joi. Dacă ai petrecut mai mult timp acasă cu bebelușul, poți atenua din șocul reîntoarcerii începând cu o săptămână de lucru mai scurtă. Astfel vei avea repede un weekend la dispoziție ca să te regrupezi.


 

2. Pune-ți la punct programul din timp 

Discută sincer cu cei din familie despre disponibilitatea lor de a susține noul program. Chiar dacă par dispuși să se implice în principiu, este posibil ca fiecare să își reprezinte mental lucrurile într-un mod diferit. Vorbiți concret despre ce sarcini va prelua fiecare și faceți planuri pentru situații de urgență la job.

Informează-te despre variante de îngrijire a copilului accesibile pentru tine. Fie că angajezi o bonă, optezi pentru o creșă sau pentru o bunică, începe pregătirea din timp.

Prioritatea ta va fi să te asiguri că supravegherea copilului este acoperită acoperit doar timpul în care tu ești la serviciu, ceea ce poate însemna că sprijinul va dispărea din clipa în care ai intrat pe ușă. Nu uita că vei fi preluată direct din prag de un copil care va cere atenția ta nedivizată. Dacă ai posibilitatea, rezervă un mic interval din săptămână pentru ceva doar pentru propria plăcere, fie că aceasta înseamnă să ieși jumătate de oră singură la o plimbare. Sugestia noastră: stabilește cu prietenele tale să faceți prin rotație babysitting ocazional una pentru cealaltă.

 

 

3. Fă-ți promisiuni reale ție însăți, notează-le într-o listă, dă restart vieții profesionale!

Dacă ai petrecut o vreme departe de job, este posibil să fi atins o așa-numită claritate a observatorului în ceea ce privește munca ta. Cu alte cuvinte, ai avut suficient timp la dispoziție pentru a te detașa și a privi lucrurile de deasupra și de a observa contribuția ta la situații care nu ți-au fost pe plac și ce ai putea face pentru a le schimba în bine.

Profită de acest moment de claritate și notează tot ce vrei să faci diferit după reîntoarcere.

Poți include aici adoptarea unei atitudini mai puțin personale asupra lucrurilor sau activități în care nu vrei să te mai angajezi. De exemplu, să nu te mai lași purtată în conversații lungi și neproductive sau să ai așteptări prea mari de la colegi al căror profil deja îl cunoști prea bine. Să nu petreci mai mult timp decât este strict necesar în acțiuni inutile.

Revino din când în când la această listă, pentru că, odată întoarsă în situație, din interior, îți va fi mult mai dificil să privești lucrurile cu obiectivitate și vei fi înclinată să te reangajezi în tiparele vechi. 

 
 

4. Acordă-ți tot timpul din lume să te reacomodezi

Nu pune presiune pe tine să fii cea mai bună în toate rolurile tale din prima zi, în orice zi, să urmărești să construiești o poveste care, de cele mai multe ori, se găsește doar pe Instagram. 


 

5. Nu te compara în stânga și în dreapta

Pe net circurlă o mulțime de povești despre mame care jonglează cu n+1 taskuri și cărora le rămâne timp și de o cafea. Cel puțin așa se prezintă. Însă odată ce cunoaștem contextul mai în detaliu, ne dăm seama că nu avem de-a face cu niște supraoameni, ci doar cu niște „planete mai aliniate” în cazul unora dintre noi. Sigur că unele persoane sunt mai organizate și asta le conferă un avantaj, dar de cele mai multe ori este vorba de un context mai favorabil (mai mult ajutor, venit mai mare pentru a contracta ajutor, configurații familiale mai avantajoase sau alți factori particulari).

 

 

BONUS: Pregătește-ți un CV profesionist pentru orice eventualitate

Indiferent cât de atent este angajatorul tău cu drepturile tale de angajat, după concediul de maternitate, niciodată nu strică să știi că ai și alte opțiuni la dispoziție. Sfatul nostru: pregătește-ți un CV profi din timp gata de trimis la alte companii din piață. Astfel, odată ce ai primit și câteva oferte alternative de job, vei putea negocia termenii reîntoarcerii tale la locul de muncă după concediul de creștere copil de pe o poziție mult mai puternică.

 


… și nu în ultimul rând, dacă ai reușit să faci față cu brio ultimilor doi ani, unui copil ce ți-a cerut toată atenția și toată energia, suntem convinși că vei reuși să te întorci cu succes la locul tău de muncă!

Citește toate articolele despre

Ghid Echilibru Planificare carieră

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md