Distribuie
Cum să capeți experiență într-o profesie nouă – idei care nu costă nimic
Știi sentimentul acela de neputință în care te simți blocat și lipsit de speranță? Cam așa se simțea și o persoană cu care am avut recent o sesiune de coaching: nu reușea să-și găsească un job în contabilitate. Lucra în vânzări și era în ultimul an la o facultate de contabilitate, însă nu avea experiență în domeniu.
Când am întrebat-o de ce a ales această profesie, mi-a spus că îi place să lucreze cu cifre. Atunci când există vreo discrepanță sau nu ies anumite calcule, o entuziasmează să caute sursa erorilor și să le rezolve. În timp ce îmi povestea aceste lucruri, i-am simțit pasiunea și m-am bucurat pentru ea deoarece știu că atunci când îți urmezi pasiunea, ești un om fericit.
„Ce ai făcut până acum ca să te angajezi?”, am întrebat.
A răspuns cu o voce tristă: „Am aplicat la multe anunțuri, am fost la interviuri, dar nu a ieșit nimic. Nu știu de ce. Unii nu mi-au răspuns deloc, iar alții mi-au spus că nu am suficientă experiență în contabilitate. Nu înțeleg asta, în condițiile în care jobul era unul pentru juniori!”
Am mers mai departe: „Cum crezi că te pot ajuta eu?”
„M-ar ajuta foarte mult niște sfaturi, că nu știu ce să mai fac. Poate ar trebui să schimb ceva la CV-ul meu sau poate la interviuri să mă prezint altfel.”
I-am răspuns cu următoarele idei, care se aplică pentru aproape orice meserie:
- Într-adevăr, contează foarte mult cum te prezinți, și poate că și CV-ul tău ar putea fi optimizat - citește articole pe această temă deoarece există foarte multe în online.
- Găsește o modalitate prin care să capeți experiență în contabilitate, eventual o persoană care se pricepe în acest domeniu și de la care ai putea „fura” meserie, care să te lase să observi cum (se) face contabilitate, să-ți explice și eventual să te lase și pe tine să lucrezi.
- Altă idee este să obții un intership la o companie - plătit sau nu - care îți dă posibilitatea să practici. Este foarte important să începi să fii contabil, dacă asta îți dorești cu adevărat.
- Întreabă la actualul loc de muncă dacă ai putea să fii prezent câteva zile în departamentul de contabilitate, să observi direct de la sursă cum se practică această meserie. Nu uita să menționezi că această cerere vine din dorința de auto-depășire și învățare.
- Cere familiei și prietenilor să-ți recomande un contabil care să-ți arate și să te ajute să pui în practică ce ai învățat la facultate.
- Discută cu colegii tăi pe aceasta temă și întreabă-i cum și-au găsit ei de lucru și ce au făcut să capete experiență.
- Cel mai important, nu renunța până nu găsești o modalitate prin care să pui în practica ceea ce ai învățat la nivel teoretic. Astfel vei asimila cu adevărat cunoștințele, îți va fi mai clar cum se face contabilitate și vei căpăta experiența care te va ajuta să-ți găsești un job așa cum îți dorești.
„Nu m-am gândit la aceste variante... O să încep să întreb în jurul meu și o să găsesc pe cineva care să-mi arate și să mă învețe. Chiar am câteva persoane în minte cu care o să discut curând”, mi-a răspuns zâmbind încrezătoare.
Expresia de pe chipul ei mi-a dat indicii că starea ei interioară s-a schimbat, iar misiunea mea s-a încheiat pentru moment. Optimismul și motivația au început să apară pe măsură ce-mi explica cum va pune în aplicare aceste sfaturi.
De multe ori când suntem la început de drum în carieră, lipsa de experiență este un factor care ne împiedică să găsim cu ușurință un job. Rămânem în tiparul mental că putem căpăta experiență doar dacă suntem angajați, ceea ce nu este adevărat. După cum vezi, sunt multe variante prin care putem dobândi experiență, indiferent de profesia pe care vrem s-o stăpânim. Și culmea, nu ne costă nimic!
Ba din contră, facem un bine și persoanei care ne învață - este o bună ocazie de a-și îmbunătăți competențele de comunicare, relațonare și chiar creativitate.
Voi cum ați dobândit experiență? Ce sfaturi ați da unui junior? Hai să-i ajutăm pe cei la început de drum cu cât mai multe idei.
Citește toate articolele despre
Fara categorieDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md