Cele mai mari greșeli pe care le fac candidații la interviu

22.08.2024
3 min
Cele mai mari greșeli pe care le fac candidații la interviu

Distribuie

 

Totul începe cu un interviu reușit. Dacă ai identificat jobul visat și ai obținut o întâlnire cu recrutorii, tot ce trebuie să faci acum este să te asiguri că eviți greșelile impardonabile pentru aceștia care te-ar putea costa angajarea. Vara este pe punctul de a se termina, iar sezonul hiper-activ profesional al toamnei este la câteva săptămâni distanță. Așa că ne-am gândit în avans și ți-am pregătit de pe acum o listă cu cele mai mari greșeli pe care să le eviți la interviurile de angajare ce te așteaptă în sezonul următor.

 

5 greșeli impardonabile pe care candidații le fac la interviul de angajare

 

1. Lipsa de pregătire = lipsă de respect

Atunci când răspunzi la o intrebare de interviu simplă cu „nu știu - nu am avut timp să mă pregătesc”, recrutorul aude „nu știu - nu te respect suficient cât să-mi fac timp să mă pregătesc”. Deci, în nicio circumstanță nu te prezenta la interviul de job fără să fi făcut un research (măcar minimal) despre acea companie înainte. Este esențial să studiezi cu atenție valorile, să anticipezi întrebările cu răspunsuri de interviu și să pregătești exemple care să-ți demonstreze competențele.

 

2. Atitudinea nepotrivită la locul de muncă potrivit

Mai mulți recrutori cu reputație în piață au afirmat că pentru ei atitudinea unui candidat punctează uneori chiar mai mult decât cunoștințele și competențele sale. Așadar atitudinea joacă un rol crucial în timpul unui interviu. Nervozitatea excesivă, lipsa de încredere în sine sau, dimpotrivă, aroganța, pot transmite un mesaj greșit. Ca atare, pentru a nu rata acel job pe care ți-l dorești, propune-ți să ai o abordare echilibrată, fiind în același timp încrezător și respectuos.

 

3. Comunicarea (mult prea) colocvială

Un limbaj excesiv de colocvial este echivalentul nefericit al unei ținute vestimentare de interviu murdare. (Continuă să citești articolul și vei descoperi efectele unei ținute de interviu nepotrivite).Nu îți sugerăm să dai răspunsuri la întrebările de interviu folosind un limbaj de lemn. Totuși, pentru a-ți arăta aprecierea pentru recrutori și pentru compania în sediul căreia te afli, îți recomandăm să te exprimi civilizat, ca un adevărat profesionist.

 

Informații recente despre interviuri

4. Întrebări nepotrivite pentru un interviu

Ține minte pe tot parcursul interviului: te afli într-o discuție profesională, nu una personală. Ca atare vorba veche „o întrebare nu poate fi niciodată greșită” - nu se aplică. O întrebare poate fi foarte greșită dacă denotă că nu cunoști suficient de bine angajatorul la care ai aplicat sau dacă este mult prea personală pentru o discuție într-un mediu profesional cu un recrutor. De exemplu „Eu am doi copii, dumneavoastră aveți familie?” este o întrebare pe care nu o poți adresa recrutorului într-un interviu de angajare. În schimb, poți pune cu încredere întrebări care demonstrează că ești real interesat de companie și de rolul respectiv.

 

5. Aspect fizic neglijent

Și iată că, last but not least, am ajuns la tinuta pentru interviu de angajare. Aspectul fizic nu este totul, dar contează. În timp ce o ținută îngrijită și adecvată contextului transmite profesionalism și respect, una neadecvată denotă lipsa acestuia. Așa că asigură-te că punctezi la impresia artistică și pregătește-ți de cu seară o ținută de interviu coerentă cu valorile companiei și cu situația de interviu. Evită atât hainele care denotă lux ostentativ cât și pe cele prea cosy pe care le-ai purta poate seara în sufragerie. Și mai ales asigură-te că hainele alese sunt 100% curate.

 

Concluzia în cifre

Un studiu realizat de compania de resurse umane „CareerBuilder” a arătat că 49% dintre angajatori au raportat că resping candidații care nu reușesc să demonstreze o cunoaștere adecvată a companiei în timpul interviului. Același studiu a arătat că cei care au cercetat compania și au demonstrat acest lucru în timpul interviului au avut șanse cu 67% mai mari de a fi angajați.

Un alt studiu realizat de „Journal of Applied Psychology” a arătat că participanții care au fost implicați în simulări de interviuri și au primit feedback înainte de interviul real au avut o rată de succes cu 44% mai mare în obținerea unei oferte de muncă comparativ cu cei care nu au avut parte de asemenea pregătire.

Iată deci că pregătirea este esențială pentru un interviu reușit. În plus ține minte și sfatul unui maestru de business:

 

„Într-un interviu nu trebuie doar să răspunzi la întrebări, ci și să pui întrebări care să demonstreze interesul tău pentru companie.”

 

Warren Buffett.

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md