Distribuie
Ce (te poate) face un angajat bun
Este evident ca, asa cum angajatii au pretentii de la sefii lor, si acestia sa se asteapte ca oricare dintre cei care lucreaza pentru companie sa fie la inaltimea asteptarilor. Si haideti sa lasam la o parte perceptia generala ca sefii nu vor decat slugi care de ani buni ne impiedica pe multi dintre noi sa vedem dincolo de propria persoana.
In 2017 cu totii constatam ca in cadrul companiilor in care lucram se pune din ce in ce mai mult accent pe performanta, si nu pe slugarnicie. Mentalitatea aceasta nu a aparut peste noapte, ci se insinueaza de ani buni in sanul societatii romanesti. Ca trebuie sa multumim pentru asta corporatiilor, guvernului, alinierii planetelor, lui Dumnezeu sau chiar noua, conteaza prea putin.
Cert este ca performanta, si cu ea salariile din ce in ce mai bune, nu pot fi atinse decat prin cultivarea unor (sa le spunem) trasaturi de angajati buni. Nu buni la toate, cum se cauta pana nu de mult, ci buni la ceea ce facem.
Pentru a fi un angajat bun, trebuie mai intai sa iti cunosti meseria. Gradul ridicat de profesionalism al multor companii, romanesti si straine, nu permit accesul la o slujba buna daca nu stii ce faci. Daca, prin absurd, reusesti sa intri si nu stii ce faci, vei fi descoperit destul de repede.
Fiind din ce in ce mai axate pe performanta, companiile nu vor doar oameni buni la ceea ce fac, si persoane care vor sa invete si sa evolueze. Nu e bine pentru nimeni sa obtii un post daca tot ce vrei este sa iti faci treaba bine, sa iei banii si sa pleci acasa la sfarsitul zilei.
Performanta nu se poate obtine fara dedicare. Acest termen include statul peste program, munca pe branci si loialitatea. Si trebuie sa izvorasca din convingerea ca nu am ales un loc de munca, ci un mod de viata. Pentru ca da, suntem ceea ce faccem.
Si in final, rabdare. Obisnuiti cu rapiditatea cu care totul se misca in jurul nostru, am putea deveni rapid dezamagiti de faptul ca nu avansam in cariera. Nimeni nu a ajuns de la receptioner la CEO peste noapte.
Din pacate pentru multi, trasaturile de mai sus nu pot fi cultivate pentru ca inca sunt destui care muncesc oriunde, oricum, pentru ca in anii din urma, poate, nu au avut de ales. Nefericirea profesionala nu e cauzata de sefi, salarii, program. Ea se trage din alegerile proaste facute.
Pentru a fi un angajat bun, trebuie sa alegi slujba potrivita. Sau, de ce nu, visata.
Citește toate articolele despre
EditorialArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Editorial
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md