Distribuie
Ce intrebari i-ar placea noului tau sef sa auda?
Toti stim ca atunci cand vorbim de un nou job vorbim despre un sef nou si de o prima impresie cit mai buna. Fiti deja pregatiti sa luati totul de la capat, sa va construiti relatii cat mai solide si sa orientati noua cariera spre directia corecta.
Startul la un nou loc de munca este insotit intotdeauna de dorinta de a afla cat mai multe. Acest lucru explica de ce la inceput trebuie sa pui o multime de intrebari. Uneori sunteti tentati sa considerati penibila situatia de a pune intrebari. Ganditi-va ca numai in acest mod puteti cunoaste compania din interior, inclusiv pe noul vostru sef, iar pentru incurajare, studiile spun ca atunci cand puneti intrebari „aratati mai inteligent”.
Nu exista intrebari „rele”, chiar sunt intrebari care va pot pune intr-o lumina mai buna decat altele. Daca vreti sa pasiti cu dreptul in noul job si vreti sa faceti o figura buna fata de noul sef, atunci puneti urmatoarele intrebari:
1. „Ce mai faceti?”
Pare banal. Adica cum o sa-i placa noului meu sef asa ceva? O sa fiti surprinsi cand veti afla ca aceasta intrebare nu trebuie adresata din cand in cand, atunci cand intamplator va aduceti aminte. Luati in considerare ca sunteti la un nou loc de munca si, oricat de dur ar fi seful, el trebuie intrebat cu regularitate sau chiar zilnic.
Orice sef este stresat, suparat, se simte ignorat de subalterni, uneori chiar contestat. Daca voi veti pune aceasta intrebare cu onestitate, fara ipocrizie profesionala sau din rutina profesionala, atunci noul sef nu numai ca va observa acest lucru, dar exista posibilitatea sa se „deschida” si a doua zi sa va intrebe si el acelasi lucru.
Este posibil ca unii sefi sa nu reactioneze, fiti insa convinsi ca marea majoritate au observat atitudinea voastra. Acesta poate fi punctul de pornire pentru o relatie angajat-sef mult mai transparenta si chiar al unor oportunitati pentru voi.
2. „Cu ce pot sa va ajut?”
Nu e imposibil ca raspunsul sa fie: „cu nimic”. Cand esti la inceput tendinta este sa iti consolidezi propriile actiuni, iar sefii iti vor spune cand isi iau mana de pe tine. Poate au alte ganduri pentru tine sau poate lucreaza la ceva pentru care au apelat la oameni din exterior.
Este bine sa fii tu primul care intrebi si sa nu astepti un semn de la ei. Le oferi astfel un timp de gandire, poate doresc sa apeleze la altcineva, dar dai dovada si de un anumit simt etic al muncii, pe romaneste nu te autopropui.
3. „Cu cine ar trebui sa ma intalnesc in prima saptamana in afara de dumneavoastra?”
„Reteaua” este foarte importanta atunci cand ati inceput un nou job. Nu va limitati doar la intalniri cu cei din propria echipa. Faceti tot posibilul sa intalniti si alte echipe, chiar membri ai conducerii companiei (daca e posibil) pentru a avea inca din start o perspectiva reala cu privire la obiectivele companiei. E modalitatea de a vedea si care ar putea fi pe viitor rolul vostru.
Punand intrebarea direct noului sef acordati acestuia „greutatea” ierarhica cuvenita, amintindu-i ca-i respectati opinia si ca sunteti deschis sa lucrati si cu alte echipe.
4. „Care sunt obiectivele fixate de dumneavoastra pentru mine in luna/anul care urmeaza?”
Intrebarea este menita sa va consolideze pozitia, reflectand optiunea voastra de a ramane in companie. Este foarte posibil sa nu le stie sau sa te tina doar in priza. Continutul intrebarii denota ca va pozitionati cel putin pe termen mediu, dorind sa stiti chiar din prima zi ce aveti de facut si care sunt prioritatile.
Nu va alarmati daca seful nu vine cu o lista de obiective rezervata voua. Daca trece mai mult timp, atunci poti insista sub o alta forma intrebandu-l cu deferenta necesara: „Care sunt obiectivele sale pentru urmatoarele cateva luni?” In acest fel va puteti structura viitoarele activitati si ordona prioritar obiectivele, fiindca aveti „drumul prezentat de sef:”
5. „Faceti o pauza?”
Nu va temeti sa puneti o asemenea intrebare. Ea denota respect pentru timpul si modul de munca al sefului. In acelasi timp, iti poti coordona munca cu a sefului, crescandu-ti eficienta. Cand ai primit raspunsul poti sa-ti faci propriul program. De asemenea, prin atitudinea ta ii arati sefului ca nu-l vei bate la cap.
Sefului ii trebuie data acea marja de a conduce proiectele, de a discuta cu membrii echipei, iar intrebarea tocmai acest lucru sugereaza. Mai mult, continutul acesteia trebuie sa-i sugereze sefului ca nu este nevoie sa se intoarca mereu la tine pentru a vedea ce faci. Are timp pentru a rezolva propriile probleme.
6. „Cum va place sa tinem legatura? Cum procedeaza celelalte echipe?”
Este obligatoriu sa puneti aceasta intrebare. Aveti un sef nou, care are alte obiceiuri, alta maniera de a conduce si comunica. De fapt voi vreti sa evitati neintelegerile si posibilele conflicte prin reglarea modalitatilor si cailor de comunicare. Cautati un numitor comun cu seful vostru si prin el si cu ceilalti membrii ai echipei. Atentie: s-ar putea sa nu-i placa sedintele. Aflati si tineti minte acest lucru.
O recomandare generala este legatura si cu alte echipe. Vedeti stilul lor, modul lor de interactiune. Discutati cu cat mai multi mebrii ai celorlalte echipe. Este un intreg proces de cunoastere, care presupune interrelationarea cu foarte multi oameni.
Nu am pretentia ca am epuizat intrebarile pe care le puteti pune unui sef nou. In functie de specificul muncii si de necesitatile voastre puteti oricand intreba: „Care dintre e-mailuri doriti sa le adresez si altora?”, „Ce proiecte ar trebui refacute, cat de des si cand?”, „Cand doriti sa va prezint raportul de activitate si sub ce forma?”.
Aceste intrebari si altele sunt foarte necesare atunci cand aveti un sef nou si vreti sa faceti o impresie buna chiar din prima saptamana.
Citește toate articolele despre
Fara categorieArticol scris de:
Distribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md