Distribuie
Ce fac după o zi de lucru?
Ce fac după o zi de lucru?
De câte ori, după o zi de lucru, te-ai așezat direct în fotoliul preferat și ai pus mâna pe telecomandă? Credeai că nu se mai termină ziua-telefoane, email-uri, hârtii. Senzația de oboseală, durerea de cap, lipsa unui somn odihnitor, toate acestea se amplifică după o zi de lucru, indiferent dacă venim de la birou sau lucrăm de la domiciliu.
Majoritatea studiilor de psihologie a muncii confirmă ideea: „Orice alt lucru decât statul în fața unui ecran te poate face mult mai fericit!”
Ideea este că ar trebui (cu atât mai mult în condițiile actuale) să lăsăm ecranele și să facem altceva:
- 1. Să citim
Citiți tot ce vă atrage- de la cărți de ficțiune la cele autobiografice, istorice sau jurnalele unor mari personalități. Recitiți-i pe clasici sau consultați enciclopediile. Redescoperiți cartea.
- 2. Ascultați muzică
Mulți fac acest lucru în deplasările lor. Nu renunțați nici acasă. Sunt posturi de radio cu muzică de toate genurile de la country la muzica clasică. Muzica vă readuce calmul și zâmbetul pe chip.
- 3. Sunați un prieten
Trăim o perioadă în care nevoia de prieteni și afecțiune este foarte mare. Sunați pe cineva pe care nu l-ați auzit de multă vreme. Știți câte lucruri bune pot veni din convorbirea cu un/ o prieten(ă)?
- 4. Scrieți
Calculatorul ne-a făcut să uităm de scrisul pe hârtie. Scriem zeci de mesaje și răspundem zilnic la alte zeci de email-uri.
De ce n-am ține un jurnal pentru aceste vremuri deosebite? Veți rămâne surprinși când hârtia din fața voastră vă arată ce ați gândit într-un anumit moment sau prin ce întâmplări extraordinare ați trecut.
Scrisul poate să vă aducă multă bucurie.
- 5. Gătiți
Faceți ceva în bucătărie chiar dacă nu este locul preferat. Folosiți o tigaie nouă sau experimentați o rețetă.
Gătitul este activitatea unde puteți cânta, dansa, fluiera iar imaginația voastră poate să facă ce vrea.
- 6. Meditați
Când ajungeți acasă nu intrați direct în mașina de spălat. Dacă lucrați de la domiciliu, după ce ați terminat lucrul, nu este neapărat necesar să vă certați cu soacra. Stați 10-20 de minute rememorând lucrurile bune din acea zi.
Este posibil să nu reușiți după ce ați terminat lucrul. Înainte de a merge la culcare este momentul cel mai potrivit să rămâneți, pentru doar 10 minute cu voi înșivă.
Se va instala starea de calm atât de necesară în perioada aceasta.
- 7. Faceți curat
Sunt momente când nu știi ce să faci. Nu știi de unde să începi. Începeți prin a face curat pe birou sau aranjați mâncarea din frigider. Curățați chiuveta din baie sau ștergeți cărțile de praf.
Oricare dintre aceste „mici activități” vă oferă oportunitatea de a fii cu voi înșivă.
- 8. Exercițiul fizic
Nu toată lumea aleargă în jurul blocului sau fuge după animalul de companie. Puteți face orice fel de exercițiu în casă, evitând poziția culcat cu telecomanda în mână.
Exercițiul fizic este un element esențial al sănătății noastre.
- 9. Desenați. Pictați. Sculptați
Mai știți să colorați, dar cum se amestecă culorile vă aduceți aminte? Folosiți cartea de colorat a copilului. Pictați împreună cu el sau singur. Ciopliți ceva.
Acum este timpul să desenați, pictați, sculptați.
- 10. Rezolvați rebusuri sau un puzzle
Nu uitați intelectul este un „animal foarte leneș”. Orice activitate care presupune găsirea de soluții, așa cum este cazul rezolvării unui rebus sau puzzle vă pune mintea la contribuție, vă face să uitați de problemele lăsate la serviciu și reduce anxietatea.
- 11. Faceți o listă, faceți un plan
Pandemia nu o să dureze o veșnicie. O să vină ”the next normal” și nu o să știm cum să-l gestionăm. Faceți liste-cumpărături, reparații etc. Faceți planuri pe termen mediu și lung.
Puneți pe hârtie tot ce vă doriți și, apoi, concepeți un plan de execuție. Nu zâmbiți! Listele și planurile sunt suportul automotivării voastre.
- 12. Ultimul sfat
Puneți pe hârtie aceste sfaturi și lipiți-le pe frigider sau pe masa biroului. Afișiați-le pe Desktop. Alegeți dintre ele ce poate să vă facă mai fericit după o zi de lucru.
Faceți orice în timpul vostru liber, dar nu este benefic să vă petreceți ce a mai rămas din zi în fața ecranelor, indiferent de ce natură sunt acestea.
Citește toate articolele despre
Fara categorieDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Fara categorie
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md