Distribuie
Ce experiență ai când nu ai experiență
Dacă ești student sau elev și te-ai gândit să cauți un loc de muncă sau te gândești să faci acest lucru în curând, cu siguranță ai auzit sau poate chiar te-ai confruntat direct cu ideea că e mai greu să îți găsești un loc de muncă dacă nu ai experiență în domeniu. Cel mai probabil și tu ți-ai pus întrebarea despre cum ai putea să capeți experiență, dacă nu te poți angaja ... fără experiență. Sună ca și cum te-ai învârti în cerc. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa, pentru că angajatorii apreciază și alte experiențe, chiar dacă nu sunt specifice pe domeniu. Mai jos, îți sugerăm câteva strategii prin care ai putea să îți crești șansele la angajare, chiar dacă abia ai absolvit studiile.
Orice fel de experiență profesională contează, fie că este un internship, un program de voluntariat sau că ai făcut parte din echipa de organizare a unei activități de tip conferință ori festival, un proiect educațional în care ai fost implicat, un program de tineret prin care ai vizitat o altă țară sau un alt model educațional, toate contribuie la cine ești tu și ce știi să faci. Uită-te cu atenție la experiențele de tipul acesta și vezi tu în primul rând ce ai învățat din ele, apoi vei fi capabil să le prezinți unui intervievator și să demonstrezi utilitatea lor la un viitor loc de muncă.
Desigur că una din cele mai importante secțiuni ale CV-ului tău va fi cea referitoare la educație, dar învățarea nu e doar cea de la școală. Ultimul nivel educațional absolvit, chiar dacă este cel liceal, poate fi completat cu alte informații referitoare la diverse cursuri, școli de vară, conferințe, concursuri sau alte mijloace prin care poți demonstra că tu ai învățat ceva dintr-o experiență adiacentă celei tradiționale. Spre exemplu, poate nu ești absolvent de specialitate, dar ai reușit să înveți în mod autodidact un limbaj de programare, deși tu ești student la Litere. Pune acest lucru în CV, chiar dacă nu ai o diplomă în acest sens (dacă ai, cu atât mai bine!) pentru că cel mai probabil angajatorul îți va testa abilitățile înainte să te angajeze.
Folosește-ți pasiunile în beneficiul tău, poate practici un sport de performanță sau faci parte dintr-o trupă de teatru ori un club de debate, sau ai bifat toate întâlnirile de la asociația studențească, toate experiențele de tipul acesta aduc plus valoare prin faptul că subliniază determinarea, perseverența și creativitatea unei persoane. E important să faci vizibile interesele și pasiunile tale, chiar dacă ție ți se par nesemnificative, prin intermediul lor angajatorul poate avea acces și la alte informații legate de traseul tău profesional, decât dacă te-ai rezuma la cele tradiționale. Fii succint, dar relevant pentru poziția pe care o dorești în companie. Interesează-te care sunt valorile importante pentru compania respectivă și păstrează în CV-ul tău ceea ce se aliniază acelor valori cheie.
Discută cu profesorii tăi sau cu persoane resursă din jurul tău și roagă-i să îți scrie o scrisoare de recomandare sau să fie dispuși să ofere referințe despre tine unui potențial angajator. Desigur referințele se vor baza pe implicarea și disponibilitatea ta anterioară, iar validarea pe care ți-o poate oferi o a treia persoană este foarte prețioasă, e ca și cum ai trecut deja de o primă etapă a procesului de recrutare.
Extra tips&tricks. Nu trebuie să le faci pe toate cele de mai sus, dar dacă îți concentrezi energia și entuziasmul pe două-trei activități separate de cele didatice, noi credem că ai mai multe șanse să fii chemat la un interviu decât dacă te rezumi la a trece în CV doar activitatea educațională. Ce mai poți face, este să adaugi o fotografie clară cu tine la CV, cum e cea pe care o faci pentru diploma de absolvire sau pentru albumul de final, deoarece acesta va atrage mai mult atenția decât un CV care are doar numele candidatului. Nu în ultimul rând, investește puțin timp și creează-ți o adresă de e-mail formală. Paul.popescu sună mai bine decât paul.cel.șmecher, oricât de mult și-ar dori angajatorul să aibă doar oameni de top la el în echipă.
Noi credem că ești pregătit, dar dacă mai ai nelămuriri în legătură cu modul în care ți-ai putea îmbunătăți CV-ul și cum să capeți mai multă experiență, poți oricând apela la un consultant vocațional care să te ghideze pe traseul tău profesional.
Citește toate articolele despre
Creare profil candidatDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Creare profil candidat
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md