Ce este Quiet Quitting? De ce renunțăm la muncă „în tăcere”?

09.02.2023
6 min
Ce este Quiet Quitting? De ce renunțăm la muncă „în tăcere”?

Distribuie

… chiar așa, ce este Quiet Quitting?


Quiet Quitting nu înseamnă să renunți cu totul la jobul tău. Înseamnă însă să îți îndeplinești sarcinile de serviciu la minimum de efort și să-ți orientezi resursele spre viața și proiectele personale.

 

Cum se manifestă Quiet Quitting?

1. La 5 PM ai rupt ușa

La 5PM și niciun minut mai târziu, atunci când majoritatea colegilor încă lucrează de zor, tu ești deja deconectat. Tot open space-ul aude zgomotul ușii atunci când tu o închizi cu putere în urma ta. Este momentul în care alegi să te deconectezi emoțional de job și te setezi pentru proiectele tale personale.

 

2. Nu te oferi voluntar pentru nicio sarcină nealocată

În cazul în care angajatorul încearcă să te încarce cu noi sarcini, ai tendința de a le respinge cu argumente precum „nu este în atribuțiile mele" sau „nu am timp pentru asta". Devii mai selectiv cu privire la task-urile pe care le accepti și te concentrezi doar pe acele activități esențiale, evitând să te implici în proiecte suplimentare. 

 

3. Participi doar la ședințele la care ai fost chemat explicit

Nu mai ești interesat de toate activitățile și proiectele din companie, ci doar de sarcinile esențiale pentru postul tău. Participarea la ședințe suplimentare ar însemna să investești cu adevărat energie, ceea ce nu mai este o prioritate pentru tine. De aceea, alegi să participi doar la ședințele de la care chiar nu poți lipsi, pentru a-ți păstra resursele pentru tine.

 

 

4. Când apare o problemă neprevăzută, ești primul care își pune căștile pe urechi

Când apare o problemă neprevăzută la locul de muncă, poate fi tentant să te retragi și să îți pui căștile pe urechi. Aceasta poate fi un nou semn că ai adoptat stilul de "Quiet Quitting". Nu mai ești dispus să investești energia și timpul necesar rezolvării problemei, preferând să te refugiezi în interesele personale. Însă acest comportament poate avea consecințe negative asupra performanței tale și poate afecta relațiile cu șefii și colegii. Este important să găsești un echilibru între responsabilitățile profesionale și viața personală, astfel încât să poți contribui la rezolvarea problemelor și să îți menții integritatea profesională.

 

5. În secunda în care ai trimis mailul cu documentul cerut de șef, te repezi la site-ul de vacanțe

E normal să nu mai fii dispus să investești energie în activități care nu sunt esențiale pentru postul tău când te afli în Quiet Quitting. Tocmai de aceea fenomenul se numește „demisie tăcută", pentru că ești tentat să îți gestionezi timpul și energia în funcție de prioritățile personale.

 

Ce abordare ar trebui să aibă companiile pentru a evita Quiet Quitting? 

Orice companie ce țintește o relație sănătoasă cu angajații trebuie să-și revizuiască abordarea și să-i pună pe aceștia pe același nivel de importanță cu clienții săi. Angajatorii pot adopta o serie măsuri pentru a construi o cultură bazată pe empatie: 

 

- Este necesar ca organizațiile să ofere mai multe zile libere plătite pentru a sprijini sănătatea mintală și a preveni oboseala profesională, îmbunătățind astfel productivitatea.

 

- Firmele ar trebui să ofere opțiuni flexibile pentru locul și programul de lucru, întrucât productivitatea nu este standardizată și poate varia de la angajat la angajat.

 

- De asemenea, ar trebui să existe mai multă transparență în ceea ce privește procesul de avansare în cadrul companiei, evitând astfel frustrarea generațiilor tinere, care se simt blocate în pozițiile actuale fără claritate în privința oportunităților de creștere în cadrul companiei.

 

- Companiile pot să investească și în programe de îmbunătățire profesională personalizate.

 

- Se pot oferi opțiuni de mentorat, cum ar fi un proces bine structurat de integrare în companie și un mentor care să ajute angajații tineri să-și dezvolte potențialul. Aceste măsuri nu implică costuri importante pentru companii, dar pot avea un impact semnificativ asupra percepției angajaților cu privire la munca și rolul lor în cadrul companiei.

 

- Pentru a evita fenomenul Quiet Quitting în propria organizație managerii trebuie să stabilească criterii clare pentru evaluarea progresului angajaților. O sugestie ar fi ca în loc să contorizeze numărul de ore lucrate, să se focuseze pe rezultatele obținute, acestea fiind, indiscutabil, un indiciu mult mai realist al performanței. 

 

- De asemenea, investiția în experiența angajaților și în păstrarea lor în echipă este esențială. Fără o strategie eficientă de engagement a angajaților, care să promoveze o cultură organizațională sănătoasă, firmele îi pot pierde extrem de ușor chiar și pe cei mai buni și mai activi dintre angajați.

 

 

Ce abordare ar trebui să aibă angajații pentru a evita Quiet Quitting? 

Pentru a preveni Quiet Quitting, angajații trebuie să abordeze problemele cu care se confruntă în mod proactiv. Acest lucru poate începe prin identificarea cauzelor subiacente ale nefericirii la locul de muncă, cum ar fi ore suplimentare, un salariu necompetitiv sau o cultură organizațională nepotrivită. În caz contrar, dacă problemele nu sunt rezolvate, aceștia pot deveni mai nefericiți, mai înverșunați și mai nemulțumiți.

 

- Alege eficiența: E normal să nu vrei să lucrezi peste program, dar asigură-te că utilizezi cât mai eficient timpul tău la job, astfel încât să poți să ai un program mai flexibil și să te bucuri de avantajele descoperirii conexiunilor de la locul de muncă, a sprijinului colegilor și a libertății de a-ți petrece timpul liber în mod satisfăcător.

 

- Asumă-ți controlul: Tu ești cea mai bună sursă de informații cu privire la direcția în care vrei să evoluezi și ce îți cauzează nefericirea sau nemulțumirea la locul de muncă. Nu te folosi de „quiet quitting" ca formă de răzbunare împotriva organizației, deoarece această atitudine nu te va face să te simți mai bine pe termen lung. Dacă te simți subapreciat și că se cer prea multe de la tine, acest lucru nu se va rezolva de la sine. Trebuie să ieși în față și să inițiezi conversația cu privire la sentimentele tale. Ești posibil să devii un lider: dacă managerul este dispus să te asculte, acest moment poate fi unul de schimbare pentru tine și pentru colegii care trec prin aceleași probleme.

 

- Stabilește limite ferme: fii cât mai clar cu managerul tău și comunică-ți așteptările și limitele - comunicarea directă poate duce la schimbare, nu atitudinea pasiv-agresivă asociată cu abandonarea în tăcere.

 

- Nu lua munca de la birou cu tine acasă: Dacă în mod obișnuit pleci de la birou doar pentru a te întoarce imediat la a răspunde la e-mailuri sau la telefoane până târziu, este timpul să încerci să te detașezi.

 

- Prieteniile la job fac ziua mai scurtă: dacă organizația face prea puțin pentru a susține moralul echipei, poți face chiar tu asta prin comunicare, grijă pentru celălalt și bună dispoziție. În plus, camaraderia la locul de muncă este un antidot eficient pentru burnout și e mult mai probabil să îți placă ce faci dacă lucrezi într-o echipă din care îți place să faci parte.

 

- Nu rămâne blocat într-o situație profesională nepotrivită: Dacă eforturile tale de a-ți exprima așteptările nu dau roade, concentrează-te pe creșterea rețelei tale de contacte și, dacă este necesar, pe procesul de dezvoltare personală, care te poate ajuta să îți clarifici direcția profesională și să îți definesti pașii pentru a atinge acest obiectiv. În același mod în care o persoană cu tendința de a salva pe alții nu poate schimba o relație nepotrivită, nici tu nu poți lupta împotriva unui sistem ineficient. Când simți că ai epuizat toate opțiunile, prioritizarea procesului de căutare a unui nou job fără a te simți vinovat față de compania curentă este cea mai bună soluție.

 

Loud Conclusion for Quiet Quitting

Cu toate că „quiet" din „quiet quitting" poate sugera o abordare discretă, acest fenomen este, de fapt, un strigăt pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și pentru a se lua în considerare impactul muncii, situației economice și pandemiei asupra moralului angajaților. Desi poate fi interpretat la prima vedere ca un act de resemnare, este, de fapt, un semnal de schimbare. Oamenii doresc ca locul lor de muncă să le satisfacă nevoile, să le ofere echilibrul necesar pentru a se dedica activităților preferate, să le permită să se dezvolte profesional și, mai ales, să includă flexibilitatea, care s-a dovedit a fi un avantaj pentru ambele părți în timpul pandemiei.

Dincolo de clipurile de pe TikTok și de pe YouTube care spun povestea tinerilor care găsesc refugiu în „retragerea în tăcere” se află nevoia profundă de a fi ascultați, de a-și găsi locul pe o piață a muncii extrem de volatilă și de a reuși să trăiască nu în antiteză, ci în armonie cu valorile lor. Sănătatea mintală la locul de muncă este un subiect important și actual, care trebuie abordat atât de angajatori, cât și de angajați. Dacă acest aspect nu este abordat, atât „demisia în masă", cât și „retragerea în tăcere" vor continua, lăsând companiile fără cei mai talentați angajați și transformându-i pe ceilalți în lucrători indiferenți.

Există o deosebire semnificativă între a trata un simptom și a aborda cauza acestuia. Tratarea cu un medicament simptomatic a unei dureri este o soluție temporară, în timp ce abordarea cauzei este o rezolvare pe termen lung. Demisia tăcută poate părea o rezolvare a problemelor tale la job. Totuși, în realitate, nu este nimic altceva decât o alegere fără viitor.

 

Citește toate articolele despre

Echilibru De ce? Comportamentul uman Human behavior

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md