Distribuie
5 întrebări de la interviul de angajare la care să NU răspunzi cu „NU”
Continuăm astăzi seria de articole demarată săptămâna trecută. Începem prin a-ți spune că nici „Nu” nu este un răspuns universal ce te ferește de orice propuneri toxice ascunse în întrebările de la interviul de angajare. Răspunzând negativ la întrebările care îți trezesc o umbră de suspiciune poate presupune să ratezi ocazii unice care ți-ar fi putut oferi încă din stadiul de interviu un consistent avantaj în viitoarea ta viață profesională din companie.
Interviul este prima ta ocazie de a te poziționa ca un profesionist valoros și entuziast. De aceea îți propunem să ne asigurăm împreună în acest articol că nicio oportunitate valoroasă cu care te vei întâlni în sala de recrutare nu va fi irosită printr-un răspuns negativ prematur. Uite:
5 situații în timpul unui interviu de angajare în care nu este indicat să răspunzi cu „Nu”
1. Ești dispus să înveți continuu lucruri noi?
Auzind această întrebare ai putea presupune că un răspuns afirmativ te-ar obliga să îți asumi că, zi de zi, te vei pune la curent cu noutățile din domeniul tău. De aceea poate, în dinamica discuției cu recurtorul, ai putea fi tentat să închizi această potențială obligație cu un NU scurt. Te asigurăm că ar fi o greșeală. Întrebarea recrutorului nu conține nicio obligație ascunsă, ci doar dorința acestuia de a vedea în tine un candidat deschis la noutate, învățare și, mai ales, evoluție. În schimb un răspuns pozitiv plin de entuziasm te-ar putea poziționa drept un profesionist bine ancorat în domeniul său pentru ani buni în ochii angajatorului, dacă obții jobul. Iată un exemplu de răspuns:
„Sunt o persoană curioasă din fire. De aceea sunt mereu dornic să îmi extind cunoștințele și abilitățile. Mă interesează în mod deosebit [domeniu relevant pentru poziție] și cred că această companie îmi poate oferi oportunități excelente de a mă dezvolta profesional. Aș fi bucuros să aflu mai multe despre programele de training și mentorat oferite de companie.”
2. Te consideri tipicar(ă) și excesiv de atent(ă) la detalii?
Nu te speria de conotația ușor negativă a cuvântului. Orice angajator își dorește, în secret, un angajat tipicar cu un focus obsesiv pe detalii. Un astfel de profesionist îi dă managerului superior liniștea că toate taskurile sunt îndeplinite cu zero erori/greșeli/defecte. Deci răspunsul tău nu trebuie să fie „Nu”. Iată cum îți sugerăm să răspunzi:
„Da, atenția mea la detalii rivalizează cu cea a unui tipicar. Sunt o persoană extrem de organizată și îmi place să am un control asupra proiectelor la care lucrez. Iar asta m-a ajutat mereu în viața profesională. De exemplu, în [poziție anterioară], am implementat un sistem detectare a erorilor care a dus la o creștere semnificativă a productivității echipei. Sunt convins că aș putea folosi atenția mea la detalii pentru a contribui și la succesul companiei dumneavoastră."
3. Ești capabil să lucrezi complet independent și să îți asumi toată responsabilitatea?
Nu este o idee bună să răspunzi la această întrebare cu „Nu”. Afirmația, în schimb, demonstrează autonomie și maturitate profesională. Menționează o experiență în care ai lucrat independent la un proiect, evidențiind rezultatele obținute și contribuția ta personală. O variantă de răspuns la întrebarea de la interviu ar fi:
„Da, sunt capabil să lucrez independent și să îmi asum responsabilitatea pentru proiectele mele. De exemplu, în [poziție anterioară], am fost desemnat să conduc [proiect specific]. Am reușit să finalizez proiectul la timp și în limita bugetului, depășind așteptările clienților fără să apelez constant la managerii superiori pentru fiecare micro-decizie. Am încredere în abilitățile mele de a duce la bun sfârșit sarcinile importante."
4. Ești o persoană de echipă? Poți împărți succesul cu colegii?
Nu este nicio clauză ascunsă în această întrebare. Chiar dacă recrutorul te-a chemat la interviu pentru aptitudinile tale individuale, angajatorul vrea să vadă dacă ești și un team-player. Nu te teme să răspunzi Da! Oferă un exemplu concret de o situație în care ai colaborat cu succes cu o echipă pentru a atinge un obiectiv comun. Uite:
„Sunt un jucător de echipă dedicat și cred cu tărie în colaborare și comunicare. De exemplu, în [poziție anterioară], am colaborat cu o echipă de [număr] de persoane pentru a [descrie proiectul]. Am reușit să ne coordonăm eficient și să ne respectăm punctele forte ale fiecăruia, obținând un rezultat excelent. Sunt convins că aș putea colabora eficient cu colegii mei din cadrul companiei dumneavoastră.”
5. Ești dispus să depui efort suplimentar de câte ori este necesar?
Un „Nu” înlătură pentru totdeauna premisa că ești un profesionist dedicat ce poate înțelege momentele când compania are nevoie de un extra-efort. În schimb, afirmația demonstrează că înțelegi necesitățile organizației în care urmează să intri fără a-ți încălca limitele personale. Menționează, deci, o experiență din trecut în care ai depus efort suplimentar pentru a finaliza un proiect important sau a rezolva o problemă urgentă. Iată cum îți sugerăm să răspunzi:
„Sunt o persoană muncitoare și dedicată și sunt dispus să depun efort suplimentar atunci când este necesar. De exemplu, în [poziție anterioară], am fost nevoit să [descrieți situația urgentă]. Am lucrat suplimentar [număr] de ore pentru a [rezolva problema]. Datorită efortului meu, am reușit să [descrieți rezultatul pozitiv].”
Informații recente despre interviuri
Concluzia în cifre
Acum, așa cum te-am obișnuit, iată câteva cifre care susțin ideile de mai sus:
Studiul Gallup din 2022: Acest studiu a constatat că angajații „extrem de implicați" sunt de 69% mai predispuși să fie promovați și de 21% mai predispuși să primească o creștere salarială decât cei „neimplicați".
Ca atare un răspuns pozitiv la întrebările ce au rolul de a testa nivelul tău de implicare ca angajat nu poate decât să aducă beneficii pe termen lung carierei tale. Important este să discerni situațiile în care este benefic să răspunzi pozitiv de cele în care este benefic un răspuns negativ.
Iar dacă crezi că nu pierzi nimic răspunzând „nu” la întrebările care ascund o șansă profesională, ține mine acest proverb:
„Oportunitățile nu bat frecvent la ușă.”
Vechi proverb chinezesc
Citește toate articolele despre
Interviul de la A la Z Comportamentul uman Leadership concepts Leadership skills HR MetricsDistribuie
Ce-am citit merită:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviul de la A la Z
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.md