Leadership Agil - o abordare centrată pe oameni

29.03.2022
3 min
Leadership Agil - o abordare centrată pe oameni

Share

Când am intrat în contact pentru prima dată cu noțiunea agile imediat au apărut în mintea mea cuvintele: rapid, flexibil, fâșneț. :) Mi s-a părut super cool să fii și să lucrezi într-un astfel de mediu organizațional, așa că am continuat să citesc și să aflu mai multe despre asta.

Următorul lucru care a făcut un mare clic pentru mine a fost primul principiu agile: ’’Prioritatea noastră este satisfacţia clientului prin livrarea rapidă şi continuă de rezultate.’’ Gândindu-mă că pentru un leader clienții sunt deopotrivă atât cei interni cât și cei externi organizației, mi-am spus că vreau să învăț cum poate un lider să devină așa.

 

Coordonarea cu agilitate a unei echipe nu este ușoară, dar este mai mult decât necesară. Poate că este o afirmație îndrăzneață, dar o să vin imediat cu câteva argumente care fac sens.

- Creșterea volatilității, incertitudinii, complexității și ambiguității contextului economic actual determină ca fiecare afacere să caute noi modalități prin care nu doar să supraviețuiască, ci să crească. Așadar este nevoie de o nouă abordare a managementului și leadership-ului pentru a garanta rezultate pozitive. O abordare care să permită adaptarea imediată la schimbare, livrarea rapidă a rezultatelor și maximizarea valorii pe care o aduce clientului – pilonii leadership-ului cu agilitate.

          - Oamenii determină succesul fiecărei companii. Acest lucru necesită condiții-cadru potrivite în care fiecare individ să poată contribui cu abilitățile sale la rezultatele generale. Liderii sunt cei care trebuie să alinieze fiecare contributor la sensul și scopul organizației – unul din principiile agile leadership. De aceea, liderii sunt responsabili să definească și să decidă cum poate funcționa organizația în noul context. Liderii trebuie să înțeleagă și să fie mai preocupați de oameni și de nevoile lor și să dezvolte comportamente empatice.

       - Organizațiile sunt concepute într-un mod care îngreunează schimbarea, creativitatea și spontaneitatea. În loc să ofere autonomie, să permită și să încurajeze oamenii să-și folosească gândirea și acțiunile eficient, sistemele adesea constrâng și împiedică productivitatea și inovația. Pentru ca o afacere să reușească, ea are nevoie de inovație, de oameni care își doresc să coopereze autentic și să-și asume responsabilități clare. Acest lucru necesită libertate, viteză, flexibilitate și o cultură care conectează oamenii cu organizația – caracteristicile leadership-ului agil.

 

Conducerea cu agilitate este un echilibru între ghidarea și facilitarea procesului de coordonare a echipei, permițând totodată contribuția creativă din partea fiecărui membru al echipei.

Unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont este menținerea încrederii și asigurarea unei culturi în care fiecare membru al echipei să se simtă în siguranță. Când coordonăm cu agilitate există câteva principii care trebuie respectate: receptivitate, empatie, deschidere, angajament pentru a învăța prin eșec și experimentare.

 

Îmi place metafora Grădinarului pentru a descrie leadership-ul agil și rolul în schimbare al managementului în medii complexe. Abordarea se concentrează pe eliminarea obstacolelor și pe crearea unui sistem în care oamenii să crească și să se dezvolte, să găsească soluții la probleme și să-și asume răspunderea asupra acțiunilor și rezultatelor lor. Dacă creăm acest mediu, devine ușor ca misiunea organizației să fie împlinită.

Leadership-ul, ca și grădinăritul, sunt despre grija față de nevoile celor din jur, despre crearea unei schimbări pozitive, despre a pune la dispoziție resursele necesare pentru a reuși. Nu cred că o să vedem vreun grădinar care să facă micro-management, care va fi non-stop în umbra plantelor pentru a verifica cât au crescut, dacă s-au dezvoltat bine, sau au urmat întocmai ceea ce li s-a spus.

Un lider bun este un slujitor foarte bine informat și extrem de competent pentru organizația sa, pe care o vede ca o rețea complexă de oameni ale căror eforturi sunt îndreptate către același scop, reciproc avantajos. Cel mai bun mod de a menține sistemul sănătos este ca toată lumea să fie pe aceeași lungime de undă, și asta înseamnă mult dialog, deschidere și înclinație către nevoile celorlalți.

Sper ca acest scurt articol să vă fi adus un dram de înțelegere asupra acestui stil de leadership, și că o să vă atragă în a descoperi și în a învăța cum să deveniți lideri agili.

 

PS: apropo, un alt aspect extraordinar la acest concept este faptul că nu avem nevoie de o echipă pe care s-o coordonăm pentru a fi un lider agil, ci avem nevoie să învățăm cum să ne conducem singuri (self leadership) :) 

Read all the articles about

Editorial

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create your CV

Impress right away with an outstanding format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors