Share
În ce domenii găsești joburi, chiar și pe timp de pandemie
În acest articol găsești o analiză a pieței muncii în momentul actual. Criza generată de pandemia de COVID-19, este resimțită la nivel mondial. Totuși, câteva domenii s-au bucurat de o menținere a productivității chiar și în aceste condiții. Află unde îți poți găsi ușor de muncă în această perioadă.
Cum a afectat pandemia dinamica pieței muncii?
Dacă la începutul anului 2020, numărul populației active ocupate crescuse față de anul precedent, pandemia de COVID-19 a schimbat dramatic situația. Aproximativ 300 000 de oameni și-au pierdut locurile de muncă și peste 1 milion au intrat în șomaj tehnic. Restricțiile impuse au condus la restrângerea unor domenii de activitate sau chiar la suspendarea temporară a acestora.
Potrivit specialiștilor, criza apărută din cauza acestei pandemii, este atât una generată de consum cât și de producție. Practic, pentru o bună perioadă de timp, acest sistem nu a mai putut fi funcțional, fiind blocate toate componentele sale. Izolarea a redus consumul. Distanțarea socială a adus dificultăți în sectorul producției și furnizării.
Care sunt cele mai afectate domenii?
În mod indirect, aproximativ toate domeniile au resimțit această perioadă ca fiind una nefavorabilă. Economia unei țări are la bază legături interdependente. Ea funcționează ca un sistem unic, conectat la economia mondială. Problemele apărute pe plan intern au fost generate sau amplificate de cele pe plan global.
Din cauza restricțiilor de călătorie, activitățile turistice, de transport și HORECA au fost primele întrerupte. Din păcate, acestea au fost și ultimele în care restricțiile au dispărut. Chiar și pentru momentul în care acest lucru a fost posibil și activitățile au revenit la normal, specialiștii au fost si, in continuare, sunt sceptici în privința opțiunii oameniilor. Cei mai mulți aleg să fie în continuare precauți.
Multe din firmele care activau în aceste domenii au fost închise, aflându-se în imposibilitatea de a mai găsi un plan de rentabilitate a continuității. Deși planurile de relaxare de până acum au inclus soluții care să vină în sprijinul acestora, ele sunt încă fruntașe în ponderea ratei șomajului, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.
Scăderea vânzărilor a condus la o rată crescută a șomajului și în Producție. Pe primul loc, se află industria automobilistică: producție și mentenanță. Industria prelucrătoare a avut și ea de suferit. Aceasta a declanșat o criză a materiilor prime, blocând mai multe domenii de producție. (agricol, cosmetic, textil). Alte domenii afectate au fost cele bazate în principiu pe contactul direct, cum este cel cultural sau cel fiscal.
Care sunt nevoile generate pe piața muncii?
Nevoile în această perioadă au cuprins sectoare mai puține de activitate deoarece preocuparea principală a fiecăruia a fost, în primul rând, sănătatea. Domeniul medical a fost cel care a lansat cele mai multe oferte de angajare, din cauza lipsei personalului care să poată asigura tratamentul pacienților confirmați cu COVID-19. Medicii și asistenții medicali sunt cei solicitați în continuare spre angajare. Acesta a fost strâns urmat de industria farmaceutică și cea producătoare de echipamente medicale.
Aceste trei domenii sunt responsabile de tratamentul și soluționarea cazurilor de îmbolnăvire. Însă, un alt factor major al acestei perioade a fost prevenția. Așadar, industria dezinfectanților și a echipamentelor de protecție a cunoscut o creștere a cererii pe piața. Aceasta a fost amplificată și de deficitul înregistrat la începutul pandemiei.
Ce alte domenii se preconizează a fi căutate?
Ofertele actuale pe piața muncii sunt generate de necesitățile nou apărute. Falimentul unor mari corporații a deschis oportunitatea micilor întreprinzători. Domeniul agricol și cel alimentar sunt un bun exemplu în acest sens. Imposibilitatea importului a condus la dezvoltarea pe plan local a unor afaceri menite să susțină cererea pe piața alimentelor.
Datorită apariției micilor firme sau a dorinței de reinventarea a celor deja existente, domeniul antreprenoriatului este, în continuare de top. Chiar dacă ierarhiile au fost schimbate, competiția pe piață există, așa că, un alt domeniu care nu a încetat să fie ofertant este cel al marketingului. Firmele încearcă o repoziționare pe piața ofertelor care să le asigure revenirea sau continuitatea, de succes.
A fi sau a nu fi în online?
Unul dintre cele mai căutate domenii a ultimilor ani este domeniul IT. Nici în această perioadă nu pare să piardă teren. Soluția digitalizării a salvat de la faliment numeroase afaceri, oferindu-le posibilitatea lucrului de acasă sau remote. Numărul joburilor remote din martie și până acum au ajuns la 400%. Suportul tehnic și platformele care susțin o bună funcționare a mediului online, oferă domeniului IT o continuitate în topul preferințelor angajatorilor.
Joburile remote sunt opțiunea necesară pentru angajatori. În același timp, angajații aleg astfel de joburi datorită siguranței. Lucrul de acasă te face mai puțin expus pericolului contaminării. De asemenea, posibilitatea unui program flexibil din confortul propriei case, pare definiția jobului mult visat. Undelucram.md oferă o serie de articole dedicate joburilor remote, pentru cei interesați de o astfel de posibilitate.
Chiar dacă am traversat cu toții o perioadă cu totul neobișnuită, care ne-a făcut să ne simțim pentru un timp blocați, posibilitățile care au venit sunt numeroase. Dacă ești în căutarea unui nou job, nu uita că cele mai importante sunt skill-urile pe care le ai. Adaptabilitatea și flexibilitatea sunt calitățile momentului. Articolele Undelucram.md sunt sprijinul ideal și raspunsul la orice întrebare. Suntem aici ca să te ajutăm să găsești cea mai bună variantă pentru tine!
Read all the articles about
EditorialShare
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Editorial
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.md contributors