Există echilibru între viața profesională și personală când lucrăm de acasă?

14.07.2020
4 min
Există echilibru între viața profesională și personală când lucrăm de acasă?

Share

În contextul actual, generat de pandemia de COVID-19, a trebuit să facem față unor schimbări majore în viețile noastre. Mulți angajatori au fost nevoiți să își reconfigureze traseul firesc, găsind soluții pentru continuarea activității în deplină siguranță pentru angajații lor. 

Pe piața muncii au apărut astfel, numeroase joburi de tip remote. La primă vedere, un loc de muncă ,,de acasă”, îți poate oferi mult mai multă libertate decât un job fix, într-o companie. Dar, cât de avantajoase sunt, cu adevărat, joburile remote pentru timpul nostru liber?

 

Mai mult timp pentru ceea ce îmi place

Din ce în ce mai mulți oameni care optează pentru lucrul de acasă, o fac deoarece vor mai mult timp liber, pentru viața personală. Abordarea unui job remote ca un job cu mai puține ore în program, nu este tocmai una apropiată de realitate.

Totalul orelor de muncă este același. Ce diferă, este felul cum le poți distribui în decursul unei zile, sau al unei săptămâni. Asigură-ți un program care să respecte atât orele de muncă necesare pentru a fi productiv, dar și pauzele necesare pentru a te simți în confort și a nu-ți neglija viața personală.

 

E haos atunci când nu merg la birou

Pentru cei care nu sunt freelanceri sau nu au ales voluntar să lucreze de acasă și au fost nevoiți în această perioadă, acest lucru poate fi cu adevărat bulversant. Suntem genetic structurați să ne supunem unei rutine zilnice. Un job care nu are un program fix, pentru mulți dintre noi a însemnat pierderea controlului.

Iată că, rutina evitată de cei care optează pentru joburi remote, este un stil de viață pentru ceilalți. Unii se simt confortabil atunci când programul lor e mereu același și  nu suferă modificări importante. Orice schimbare nou apărută,  poate genera anxietate. E important să gestionezi lucrurile cu calm și să găsești soluții pentru a deveni productiv. 

 

Găsește locul potrivit

Deși confortul propriei case ne poate face să fim relaxați, este recomandat ca felul în care lucrăm să nu fie întâmplător. Chiar dacă nu mergem la birou, ar fi bine să ne stabilim un ritual care să ne ajute să delimităm timpul de lucru de celelalte activități pe care ni le propunem.

Asigură-ți un spațiu de lucru care să nu te distragă. Atunci când ești acasă, activitățile care pot fi întreprinse sunt numeroase, așa că riști să găsești mereu ceva de făcut atunci când vrei să te apuci de lucru. Găsește un loc izolat care să te facă să devii productiv. În cazul în care nu locuiești singur, nu ezita să îi anunți pe cei apropiați că intenționezi să lucrezi, pentru a nu risca să fii întrerupt.

 

Pauzele mici și dese, cheia marilor succese

Cu siguranță ți s-a întâmplat până acum să ai zile în care volumul de muncă să fie atât de mare, încât să uiți să te oprești. Atunci când ești acasă și nu ai o listă prestabilită cu lucruri pe care ți le-ai propus, există tendința să te aglomerezi amânând sarcini. Astfel, programul tău poate deveni destul de dezechilibrat, cu pause foarte lungi, urmate de zile întregi de lucru neîntrerupt, pentru a putea recupera.

Pauzele trebuiesc respectate. Durata lor trebuie să fie una ideală, pentru a te energiza și pregăti pentru o nouă etapă de muncă. Atunci când nu suntem văzuți, avem tendința să combinăm activitățile. Dar, oricât de bune ar fi pastele pe care ni le-am pregătit pentru masă, nu ne bucurăm de ele în spațiul pe care ni l-am dedicat pentru muncă. Calitatea atenției se pierde și, odată cu ea, productivitatea.

 

Comunică și fii organizat

Tehnologia este de partea ta, mai ales atunci când lucrezi de acasă. Atât pentru angajator cât și pentru angajat este importantă comunicarea. Stabilește împreună cu colegii tăi, întâlniri online periodice pentru a putea menține o bună funcționare a echipei. Abordați strategii și planuri de lucru care să vă ajute.

Folosește aplicații care să te ajute să fii organizat și să nu ratezi termenele limită. Planurile de tip ,, to do list”, te pun în situația de a nu rata niciun lucru important. Nu uita, atunci când ai planificată o întâlnire, fii disponibil și nu amâna, chiar dacă programul tău este acum flexibil.

 

Cum explici copilului tău că trebuie să lucrezi?

Atunci când programul tău depinde de sincronizările cu membrii familiei tale, lucrurile devin puțin mai complicate. Din ce în ce mai mulți proaspăt părinți aleg să lucreze remote pentru a fi aproape de copii lor. Atunci când cel mic se află în primii ani de viață și cerințele de activitate se rezumă la masă și somn, lucrurile par simple. 

Când timpul tău începe să se împartă între jocuri, teme, gătit în familie sau tot felul de idei traznite pe care cel mic le inventează din dorința de a petrece cât mai mult timp împreună, un job remote pare o opțiune destul de nereușită. Dacă nu îl poți integra pe cel mic în activitatea jobului tău, încercând să îl ții ocupat, o soluție eficientă ar fi să îi explici că deși tu ești tot timpul acasă, asta nu înseamnă automat timp liber. Încearcă să îl incluzi în rutina ta zilnică, obișnuindu-l cu faptul că timpul alocat jobului este specific.

Unii cercetători sunt de părere că cei care lucrează de acasă găsesc mult mai ușor echilibrul între viața personală și cea profesională. Flexibilitatea atrage după sine încrederea că ești mai stăpân pe propriul tău program și îți oferă, din punct de vedere psihologic, relaxare și împlinire. 

Este adevărat că această independență de a alege ce vrei să lucrezi și când vrei, se poate transforma foarte ușor în haos. O organizare sănătoasă și realistă te ajută să nu te simți constrâns și să te poți bucura de jobul dorit. Paradoxal, regulile bine stabilite, aduc libertatea dorită la job.

Echilibrul între viața personală și cea profesională este foarte ușor de obținut. Ține de obișnuința fiecăruia de a nu amâna lucrurile și de a fi organizat. Chiar dacă mici situații ne pot bulversa echilibrul acesta, el nu poate fi greu de restabilit, dacă înveți cum să faci asta corect. Cu răbdare și un job potrivit, te poți simți oricând stăpân pe situație!  

Read all the articles about

Editorial

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create your CV

Impress right away with an outstanding format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors