Cum să-ți alegi cariera potrivită în 5 pași?

10.11.2022
4 min
Cum să-ți alegi cariera potrivită în 5 pași?

Share

 

Capacitatea de a lua decizii este cel mai important tool pe care îl avem în parcursul nostru profesional. Unii oameni știu de mici copii „ce vor să se facă atunci când vor fi mari”. Alții nici la maturitate, după 10-15 ani de carieră, nu reușesc să se regăsească în ceea ce fac și nici nu știu încotro ar fi mai bine să se îndrepte. 

Vestea bună este că există o busolă atunci când suntem rătăciți pe harta noastră profesională. Ea te poartă prin 5 pași pe care îi vei putea găsi mai jos, parcurgând acest articol. 

Există, însă, și o provocare: pentru a găsi drumul în carieră este nevoie să regăsești calea către tine însuți.

Contextul? Nu e deloc ușor. Avem o piață a muncii în continuă schimbare, de la remote work la hibrid, de la Great Resignation la Quiet Quitting sau Quiet Firing, de la micromanagement la autonomie.

Impactul? Este unul puternic cu siguranță. Dar nu doar la nivel profesional, ci și la nivel emoțional. Pentru că mulți dintre noi nu sunt pregătiți să facă față avalanșei de schimbări.

Concluzia? În acest context devine din ce în ce mai important să ne autocunoaștem din punct de vedere profesional. 

Cheia? Emoțiile noastre. Pentru o viață profesională împlinită este necesar să învățăm să recunoaștem și să gestionăm anumite stări și trăiri pentru a putea lua decizii de carieră echilibrate și pentru a nu ne pierde (culmea!) rațiunea indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Iată cei 5 pași pentru sănătatea deciziilor profesionale: 

 

Pasul 1 | Află cine ești din punct de vedere profesional

De multe ori, cel mai greu lucru este să te uiți în oglindă și să răspunzi la întrebarea „Cine sunt eu?”

E posibil să fie necesare multe momente de reflecție înainte de a-ți putea răspunde la întrebare, dar nu uita că acesta este primul și cel mai important pas. Dacă te bate gândul să-l sari, ține cont că doar în baza lui vei putea lua decizii ce vor duce viața ta mai departe.

 

Pasul 2 | Ascultă atent! Ce-ți spune instinctul?

Dacă vrei să construiești o carieră împlinită, aceasta trebuie să se alinieze cu valorile tale. Sentimentele tale te pot ajuta să discerni acest lucru, chiar dacă nu ai identificat conștient aceste valori.

Deci gândește-te la felul muncii pe care o faci acum și compară-l cu felul muncii pe care ți-l dorești. Găsește idei și notează-le. Ce sentimente apar? Dacă simți furie, tristețe sau chiar teamă și anxietate atunci când te uiți la opțiunile din listă, pune un mare „NU” pe hârtie, în dreptul lor. Dacă, pe de altă parte, simți fericire sau entuziasm, acesta este un indicator că ceea ce iei în considerare ar putea fi o decizie bună. Deci este cazul să marchezi cu o BIFĂ.

Dacă nu găsești nimic care să trezească emoții pozitive, reîntoarce-te la planșa de desen. Continuă să cauți cariere (Atenție! „cariere”, nu joburi) diferite până când găsești ceva care este în concordanță cu emoțiile și valorile tale.

  

Recent reviews

 

Pasul 3 | Valori, valori, valori

Odată ce te-ai conectat cu emoțiile tale, ești gata pentru următorul pas: identificarea conștientă a valorilor personale.

Ce sunt valorile? Ele sunt pur și simplu definite ca ceea ce contează cu adevărat pentru tine sau „de ce faci ceea ce faci”. Valorile te pot ajuta să definești de ce o anumită decizie este mai importantă pentru tine decât alta.

Înțelegerea „de ce-ului” tău, așa cum spune și Simon Sinek, îți va permite să faci alegeri care se aliniază cu ceea ce te interesează, alegeri care-ți vor aduce satisfacții pe termen lung.

Partea frumoasă în ziua de azi, atunci când avem de luat o decizie legată de carieră, este că, pe lângă toate cele de mai sus, avem și instrumente care ne pot ajuta: DISC, LIFO Survey, Big Five Personality Test, 16 Personality Factors Test, Hogan’s Motive, Values, Preference Inventory (MVPI), Gr8 Full Spectrum. Toate aceste teste sunt susținute de știință și de cercetări ample și investiția în oricare dintre ele chiar poate face diferența.

 

Pasul 4 | Asigură-te că motivele sunt corecte

Următorul pas important este să analizezi corect situația prezentă. Scopul este să te asiguri că faci alegeri din motivele corecte. Vrei o garanție că decizia pe care urmează să o iei se bazează pe date corecte, nu pe o interpretare eronată a situației tale. În caz contrar, ai putea ajunge să ai așteptări false sau să te simți dezamăgit de alegerea pe care o faci. Și aici eu recomand cu căldură o analiză SWOT – Strengths (punctele tale forte), Weaknesses (punctele tale vulnerabile sau zonele de dezvoltat), Opportunities (oportunitățile sau posibilitățile pe care le ai) & Threats (obstacole sau bariere care ar putea apărea sau care există deja).

 

Vei ajunge la momentul în care spui: „Bun. Și acum ce fac?”

 

Pasul 5 | Sprintează pe ultima sută 

Pe scurt: aduni toate piesele de până acum și creezi un puzzle. 

Începe prin a examina toate informațiile pe care tocmai le-ai descoperit. De exemplu, dacă încerci să decizi asupra carierei, ia în considerare emoțiile pe care le-ai simțit în timp ce te uitai la potențialele alegeri de muncă. Întreabă-te: „Cum mă simt și de ce mă simt așa?”

În orice moment al acestui proces ai opțiunea de a apela la un coach sau consultant în carieră

Apoi, revizuiește-ți valorile. Alegerile de job care te entuziasmează se aliniază cu acele valori? Dar valorile celor dragi? Acest lucru ar trebui să te ajute să-ți restrângi lista.

În cele din urmă, fă o verificare a realității. Există factori care influențează decizia ta care se bazează mai degrabă pe ipoteze decât pe informații? 

 

Ultimul sfat: nu confunda jobul tău de moment cu ideea de carieră. Tine mereu minte că poți ajusta parcursul profesional din mers, că te poți reorienta de câte ori este nevoie sau că îți poți identifica „De ce-ul?” și după 40 de ani. Sunt șanse mari ca fix atunci să vină momentul când vei simți că ai nevoie de altceva.

 

Cariera nu este o cursă de 100 de metri viteză, ci un maraton, iar singura modalitate de a avea succes este să te bucuri de călătorie.

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitments costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors