Cinci modalitati de dezvoltare a carierei in sensul dorit de tine

13.06.2018
3 min
Cinci modalitati de dezvoltare a carierei in sensul dorit de tine

Share

„Invatarea continua, spune Sharon Brown, manager pentru invatamant si dezvoltare la Squarespaces (companie pentru invatamantul continuu), iti ofera o baza pe care sa construiesti si sa poti fii inovativ, creativ. Numai in acest mod te vei mentine la nivelul schimbarilor, dezvoltandu-ti in permanenta facultatile mentale. Daca tot timpul esti blocat in aceeasi lume, atunci vei limita realmente capacitatile tale de dezvoltare.”

Sa analizam impreuna cele cinci modalitati de dezvoltare ale carierei - indiferent de obiective - in sensul dorit de tine:

1)    Daruieste-te scopului tau

Fiind pe aceeasi linie cu scopul tau, te asiguri de existenta unei dezvoltari continue. Scopul tau nu trebuie neaparat sa se suprapuna cu unul dintre obiectivele rolului pe care il detii. Este cu totul altceva. Este valoarea intrinseca a muncii tale, care iti spune ca ceea ce faci are cu adevarat un sens. Daca esti un Data scientist, atunci scopul tau ar putea fi sa gasesti semnificatia numerelor.

Secretul acestei modalitati consta in gasirea unei semnificatii dincolo de munca ta de zi cu zi. Daca reusesti sa „intri”, sa descoperi semnificatia scopului, atunci te vei situa deasupra provocarilor unui proiect nou sau ale unui curs care initial parea de neinteles.

2)    Concentreaza-te asupra abilitatilor de baza si a operatiilor

Din dorinta de a arde etapele suntem tentati sa neglijam total abilitatile de baza. Neglijam, astfel, ceea ce constituie „inima” meseriei in care lucram. De foarte multe ori acest lucru se produce mult prea devreme, avand urmari negative pentru viitoarea noastra dezvoltare. Uitam ca, pentru a deveni ceva, orice, trebuie sa incepem de la baza, fara sa neglijam operatiile care folosec abilitatile de baza.

Ce trebuie sa retinem? Nu este suficient sa ne folosim abilitatile fundamentale pentru indeplinirea rolului atribuit job-ului nostru. Trebuie ca, permanent, acestea sa fie insotite de operatiile, procesele care ne permit sa avem continuitate in munca si sa evoluam spre statutul de profesionist.

3)    Pivotati devreme si de multe ori

Multa lume vrea sa sara etapele de la „junior” la „senior”, daca se poate cat mai repede si fara multe complcatii. O astfel de traiectorie verticala nu reprezinta insa singura modalitate de a te dezvolta. Fiti precauti si calculati riscurile aferente unui asemenea salt. Puteti sa va treziti cu un nou rol care depaseste abilitatile voastre (Sunt convins ca ati intalnit o serie de „sefi” care erau total depasiti de functie).

Nu trebuie sa ne temen de „salturi”. Ele ne pot oferi noi experiente: luarea unor decizii pe moment, gasirea de solutii sub presiune etc. In acelasi timp, aceste pozitii noi va ofera ocazia sa descoperiti care va sunt partile forte si ce slabiciuni aveti

Cand directorul va ofera un nou rol, mutandu-va in alt birou, ganditi-va care va fi plata (in timp) pentru noua pozitie.

4)    Intrati intr-o comunitate de profesionisti

Sunt foarte multe modalitati de dezvoltare profesionala si personala: urmati cursuri online, obtineti noi calificari, absolviti alta facultate etc. Toate aceste modalitati, foarte indicate altfel, duc insa dupa terminare la aparitia unui „platou.” Apare riscul plafonarii profesionale si personale.

Pentru a ramane pe linia cresterii continue cea mai buna modalitate este intrarea intr-o comunitate de profesionisti. Comunitatile de acest gen te fac sa pastrezi dorinta de a invata, fiindca ii vezi pe ceilati ca fac acest lucru si iti ofera noi provocari la nivel profesional.

Nu numai ca va veti perfectiona abilitatile, dar veti invata in timp real cum sa accesati un nou nivel de cunostinte, pe care le veti folosi in diferite scenarii. Ce invatati in comunitate va ajuta sa sesizati ce nu merge la job-ul vostru si ce ati putea face pozitiv pentru acesta.

Comunitatea de profesionisti este un loc in care cunostintele circula intre membrii acesteia, Dorinta de dezvoltarea a fiecarui membru, similara cu a voastra, se va materializa in drumul pe care il veti urma in cariera. Experienta dobandita in acest fel o veti folosi pentru punerea in practica a ideilor voastre, fapt ce va va ajuta foarte mult in viitor.

5)    Acceptati esecurile drept progres

Oamenii se tem de esecuri. Ati intalnit situatii in care un om nu face ceva decat daca are siguranta reusitei. Cu toate acestea studiile indica ca, cei care accepta esecurile, au cu mult mai multe sanse sa aiba succes pe termen lung. Adevaratii profesionisti, dupa un esec, vor lua in calcul posibilele riscuri si vulnerabilitatile pe care le-au manifestat. Acestea sunt doua dintre componentele cheie ale dezvoltarii profesionale si personale.

Este indicat sa cunoasteti asemenea oameni. De la ei puteti invata ce a insemnat esecul. Care a fost riscul pe care stiau ca si-l asuma? Ce au invatat pe parcursul experientei avute? Asimiland cunostintele lor, experienta, veti aborda esecul cu o mai mare deschidere, intelegand cu adevarat sensul lui.Numai in acest mod veti construi o alta treapta a dezvoltarii voastre.

Indiscutabil exista si alte modalitati de dezvoltare. Important este sa o gasiti pe cea care vi se potriveste si va pune in valoare abilitatile si cunostintele profesionale.

Concluzia este insa de o simplitate dezarmanta: Trebuie sa invat continuu. Nu exista alta solutie.

Read all the articles about

Editorial

Article written by:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa [email protected]

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create your CV

Impress right away with an outstanding format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors