Share
August, luna concediilor: 5 sfaturi pentru o deconectare reală de la job
Vacanța este perioada în care dorim să ne relaxăm, să ne reîncărcăm bateriile și să ne deconectăm complet de la stresul vieții profesionale. Cu toate acestea, în era digitală, granițele dintre muncă și viața personală se estompează cu ușurință, iar tentația de a verifica e-mailurile sau de a răspunde la mesajele de la job chiar și în concediu este mare. Pentru a te bucura cu adevărat de vacanță, uite:
5 sfaturi care te vor ajuta să te deconectezi cu adevărat de la job
1. Nu-ți lua laptopul cu tine în concediu
Poate suna banal, dar te asigurăm că este unul dintre cele mai eficiente sfaturi pentru a evita să-ți transformi concediul într-un remote work. Laptopul este sinonim cu munca și, avându-l în apropiere, vei fi tentat să-l deschizi. Lasă-l acasă și concentrează-te numai și numai pe relaxare.
2. Separă-ți mesajele de job de cele private
Dacă laptopul îl poți lăsa acasă, telefonul, suntem siguri că nu. Ca atare îți sugerăm să-ți creezi un sistem de notificări care să te avertizeze doar pentru mesajele personale. Astfel, vei evita să fii bombardat cu notificări de la locul de muncă și te vei putea concentra pe ceea ce este cu adevărat important: soarele, familia, prietenii, relaxarea.
3. Setează limite: răspunzi la telefon dar nu participi la call-uri
Nimeni nu este absurd când vine vorba de a răspunde la un telefon rapid ce ar putea debloca o situație critică de la locul de muncă. Totuși, trebuie să te asiguri că setezi limite clare. Acel telefon nu trebuie să se transforme într-un call de trei ore cu zece clienți importanți și cu toți partenerii voștri din EMEA. Explică-le din start colegilor că ești în vacanță și că nu poți participa la call-uri de job, dar că vei reveni cu răspunsuri la toate întrebările lor la întoarcere.
4. Postează din vacanță, dar decent
Rețelele sociale ne oferă posibilitatea de a împărtăși momentele frumoase din vacanță cu prietenii și familia. Cu toate acestea, evită să postezi prea multe detalii despre locația ta sau programul tău. Este important să te bucuri de intimitate și să nu atragi atenția asupra ta.
5. Nu înseamnă Nu, chiar și dacă e o urgență
Chiar dacă ai stabilit niște limite clare, este posibil să apară situații de urgență care necesită intervenția ta. Adică este posibil să fie nevoie să lucrezi. În acest caz, explică-le celor implicați că ești în vacanță și că vei face tot posibilul să rezolvi problema la întoarcere. Dacă situația este într-adevăr urgentă, deleagă sarcina unui coleg sau stabilește un moment în care vei putea să te ocupi de ea.
Recently added salaries
Concluzia, în cifre
Acum, așa cum te-am obișnuit, iată acum câteva cifre care susțin ideile din acest articol:
Un studiu realizat de Universitatea Stanford a arătat că angajații care își verifică e-mailurile în timpul vacanței au un risc cu 50% mai mare de a suferi de burnout. De asemenea, studiul a evidențiat faptul că aceste persoane sunt mai puțin satisfăcute de viața lor profesională și personală.
Simultan, studiul Undelucram.ro din 2023 efectual în Europa Centrală și de Est, arată faptul că 1 din 5 angajați din Republica Moldova lucrează mereu în vacanță.
Conform aceluiași studiu, în Europa Centrală și de Est, angajații din Republica Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactați în vacanță pentru a rezolva sarcini de job și care rezolvă ce li se solicită - 56% dintre salariații moldoveni fac acest lucru.
În plus, 53% dintre profesioniștii moldoveni pleacă cu laptopul în vacanță pentru a fi siguri că pot rezolva eventuale situații care apar la locul de muncă.
Ca atare, pentru o vacanță cu adevărat relaxantă, urmează cele 5 sfaturi de mai sus. Noi rămânem aici pentru tine cu resurse pentru carieră atunci când revii la job.
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Guide
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.md contributors