7 zvonuri false despre CV-uri

01.12.2022
3 min
7 zvonuri false despre CV-uri

Share

Internetul este rapid, iar informația circulă viral și dacă este bine întemeiată, și dacă este un simplu zvon născocit de cineva. La un simplu search „CV”, „Europass”, „Curriculum Vitae” sau „Resume” vei găsi o mulțime de sfaturi contradictorii despre redactarea CV-ului. Este, deci perfect normal să te simți confuz. Oboseala decizională este reală, informațiile sunt într-adevăr prea mult și nu de puține ori, total false. Ca să cerni realul de ficțiune în ceea ce privește sfaturile pentru CV-uri te provocăm să urmărești doar acele idei cu care simți cu adevărat că rezonezi.

 

Dar până îți antrenezi instinctul, îți dăm o listă de 7 zvonuri false despre CV:

 

1. Job-ul ți-l găsești datorită CV-ului | (FALS)

CV-ul este important, dar în niciun caz nu este totul atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. E bine să privești CV-ul ca pe un instrument de marketing, care face parte din strategia ta de a obține un job. Face parte din strategie, nu ESTE strategia. Scopul CV-ului este să te aducă la interviu. De acolo, începe următoarea etapă a strategiei tale, aceea în care te asiguri că discursul tău de la interviu este coerent și convingător.

 

2. CV-ul de o singură pagină este idealul  | (FALS)

Am auzit de zeci de ori zvonul cum că „CV-ul ideal are o singură pagină” - FALS! 

Uneori, CV-urile bune pot avea și 3 pagini, în funcție de domeniu și nivel de senioritate. Într-adevăr, dacă ești un junior sau ai doar câțiva ani de experiență, un CV de o pagină este suficient. Dacă însă e frustrant și provocator să faci un CV de o pagină pentru că simți că nu ai avut spațiu să scrii tot ce este important și relevant, simte-te liber să aplici la joburi cu un CV de 2 pagini.

 

3. În CV trebuie să treci TOT ce ai făcut vreodată | (FALS)

Există o tendință de a scrie tot istoricul profesional și personal, cu multe detalii, pentru a te asigura că recruiterul are toate informațiile. Ghici ce? Recruiterul are nevoie de informații concrete și specifice despre cum poți tu contribui în companie, în rolul pentru care ai aplicat. Sfatul nostru: să analizezi critic fiecare informație din CV și să te gândești obiectiv dacă este utilă și relevantă sau nu.

 

4. Trebuie să scrii în CV dacă ești căsătorit sau dacă ai copii | (FALS)

Ce crezi? Este important pentru viitorul tău angajator ce stare civilă ai? Dar numărul de copii? Dar adresa completă și fotografii de la nuntă? Răspuns: evident, NU. Sfatul nostru: include doar informațiile relevante: datele de contact (corecte, te rog!), link-ul către profilul tău de LinkedIn, link-ul către portofoliu dacă e cazul. Dacă este relevant pentru post, poți menționa și permisul de conducere.

 

 

5. Obiectivul profesional dă toată valoarea CV-ului | (FALS)

Rolul CV-ului, așa cum spuneam mai sus, este doar să te ducă la interviu. În prima fază a procesului de recrutare, aceea de screening al CV-ului, angajatorul este interesat să știe dacă ai competențele potrivite pentru job și cum poți ajuta compania să își atingă obiectivele și să depășească obstacolele. Recomand să te concentrezi pe acest tip de informații și să elaborezi discuția despre obiectivele tale profesionale odată ajuns la interviu.

 

6. În CV trebuie musai o poză cu tine la mare | (FALS)

… „la mare”, nu dar legat de includerea unei fotografii în Curriculum Vitae - aici părerile sunt împărțite. Unii recrutori vor să asocieze un chip cu CV-ul, alții pot face abstracție de acest aspect. Păstrează în minte că dacă alegi să incluzi o poză, e important ca ea să fie una de bună calitate, până la bust, într-o ținută business casual sau smart casual, în funcție de ce te reprezintă cel mai bine. Evită fotografiile decupate din poze cu alte persoane, poze de la evenimente formale sau evenimente personale, din vacanță, cu copii, etc. Dacă aplici în altă țară, cel mai bine e să faci o mică investigație online,  deoarece unele țări au legi stricte anti-discriminare și includerea pozei în CV este contraindicată.

 

7. Dacă CV-ul e bun, merge pentru toate anunțurile | (FALS)

Ține minte 4 cuvinte: Nu există CV universal! Dacă ai mai multe expertize, este contraproductiv să îți imaginezi că poți folosi același CV pentru a aplica la joburi de vânzări, dar și la joburi de trainer, de exemplu. Experiența profesională rămâne aceeași și nu sugerez să neglijezi setul unic de competențe pe care l-ai dobândit, ci doar să pui reflectorul pe informațiile relevante pentru fiecare rol. Dacă aplici la joburi din domeniul vânzărilor, te vei concentra pe rezultatele măsurabile și pe cum ai contribuit la dezvoltarea companiei, iar dacă aplici la un rol de trainer, vei pune accent pe abilitățile tale de comunicare și transfer de informație într-un mod care facilitează învățarea. Are logică, nu?

 

Dacă intenționezi să aplici curând sau dacă pur și simplu vrei să te pregătești pentru viitor, te invităm să faci o analiză temeinică a CV-ului tău și să vezi dacă te-ai bazat pe vreunul dintre aceste zvonuri când l-ai scris.

 

 

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitments costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors