7 tipologii de manageri toxici de care să te ferești la locul de muncă

03.08.2023
3 min
7 tipologii de manageri toxici de care să te ferești la locul de muncă

Share

 

Relația cu managerul tău direct constituie pe puțin două treimi din experiența ta zilnică din viața profesională. Un manager empatic poate stimula dezvoltarea carierei tale și te poate motiva să găsești zi de zi ce este mai bun în tine. Cu toate acestea, există și situații în care relația cu managerul poate deveni toxică și să afecteze negativ starea ta de bine și performanța. Dacă nu vrei să iei ecoul strident al vorbelor deplasate ale managerului cu tine acasă și peste weekend, pregătește-te să setezi limite sănătoase. Te sprijinim și noi. Iată 7 tipuri de relații toxice cu managerul de care ar trebui să fii conștient și te ferești la job:

 

1. Managerul Micromanager

Un manager care nu îți acordă libertatea necesară în luarea deciziilor și care supraveghează fiecare aspect al muncii tale poate crea un sentiment de frustrare și lipsă de încredere. Acest tip de relație poate inhiba dezvoltarea ta profesională și creativitatea. Nu uita că ai mereu opțiunea de a scrie o recenzie anonimă despre mediul de lucru în care activezi.

 

2. Liderul Narcisic

Este foarte complicat să ai în loc de lider de echipă o adevărată divă (indiferent de gen). Managerii care sunt în mod constant preocupați de propria lor imagine și au nevoie de laude constante pot face ca munca în echipă să devină dificilă. Ei pot lua credite pentru realizările altora și pot ignora contribuțiile tale. În acest caz este necesar să lași o opinie și celorlalți angajați din piață. Scrie fără teamă o evaluare pe Undelucram.md. Este anonimă.

 

3. Managerul Machiavelic

Un manager manipulator poate folosi tactici subtile sau chiar agresive pentru a obține ceea ce își doresc. Ei pot folosi tehnici de manipulare emoțională sau informații incomplete pentru a te influența să acționezi într-un anumit fel. Soluția: adu-l la lumină. Scrie (fără să dai nume) despre atmosfera de lucru și despre companie astfel încât toată piața forței de muncă să fie de partea ta.

 

4. Liderul Impredictibil

Un manager care are stări de spirit imprevizibile și reacționează exagerat la situații minore poate crea un climat de nesiguranță și instabilitate. Niciodată nu știi cum va reacționa într-o anumită zi, ceea ce poate afecta grav concentrarea și moralul tău. Într-un astfel de climat, nu te poți dezvolta. Lasă o recenzie anonimă și trasparentizează piața muncii.

 

Recent reviews

 

5. Șeful „Boss”

Există și șefi de departamente care se adresează subalternilor lor ca la colțul străzii. Dacă managerul tău nu îți arată respectul cuvenit și îți subestimează constant abilitățile și contribuțiile, acest lucru poate avea un impact profund asupra stimei de sine și motivației tale. În plus, un manager care folosește jigniri sau comentarii negative pentru a-și exprima nemulțumirile poate crea un mediu de lucru ostil și demoralizant. Jignirile repetate pot afecta negativ stima ta de sine și pot duce la o comunicare deficitară în echipă. Sfatul nostru: adresează-te celor de la HR și documentează-te. Citește evaluările companiei pe Undelucram.md. Poți găsi o recenzie scrisă în trecut care confirmă problema pe care o ai și tu.

 

6. Șeful cu Zero Feedback

Feedback-ul constructiv este esențial pentru creșterea profesională, dar un manager care refuză să ofere feedback sau îl oferă doar în mod negativ fără a indica îmbunătățiri posibile poate crea un mediu toxic în care nu știi niciodată dacă performanța ta este satisfăcătoare.

 

7. Liderul Anxios

Provocarea supremă. Relația cu un lider anxios poate fi una dintre cele mai dificile situații pe care le poți întâlni într-un mediu de lucru. Managerul anxios este mereu neliniștit și preocupat de tot felul de scenarii negative, ceea ce poate crea un mediu de lucru tensionat și stresant pentru întreaga echipă. Sfatul nostru: abordează problema cu tact și asigură-l de sprijinul tău.

În fața unor astfel de situații, este important să îți protejezi bunăstarea și cariera. Dacă te confrunți cu o relație toxică cu managerul, ia în considerare să discuți deschis cu el despre preocupările tale sau să cauți sprijin din partea departamentului de resurse umane. Dacă situația nu se îmbunătățește, poți lua în considerare căutarea unor oportunități profesionale mai sănătoase. În plus, nu uita:

 

„Un lider slab conduce cu frică, își impune autoritatea prin forță și își subestimează echipa. Un adevărat lider inspiră încredere, îndrumă cu înțelepciune și își susține oamenii în creșterea lor."

John C. Maxwell


 

Read all the articles about

Labour market Balance Human behaviour Ethics

What I read is worth it:

How is your experience with your employer?

Add review

Create your CV

Impress right away with an outstanding format

Create CV

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors