6 semne că lucrezi într-un mediu toxic

09.08.2022
3 min
6 semne că lucrezi într-un mediu toxic

Share

O cultură organizațională toxică face ca totul să fie mai dificil, îți afectează motivația și stima de sine, cauzează burnout și îți influențează negativ sănătatea mentală.

Dacă vreunul dintre aceste semnale îți sună cunoscut, ar fi o idee bună să te gândești cum poți găsi un loc de muncă cu un mediu de lucru mai sănătos.

 

1. Comunicare deficitară

Comunicarea insuficientă, care creează confuzie, sau dispersată ar putea fi sursa multor probleme de la locul de muncă. De fapt, competențele de comunicare sunt unele dintre cele mai importante abilități pentru o organizație de succes.

Iată câteva exemple de comunicare precară:

- Lipsa comunicării, în general

- Lipsa clarității sarcinilor

- Diferiți angajați primesc mesaje diferite

- Comunicare pasiv-agresivă

- Lipsa ascultării active

- Comunicarea în afara orelor de lucru.

 

2. Formarea „bisericuțelor” și încurajarea bârfelor

Știm cu toții ce e o bisericuță – un grup de oameni care stau împreună, au glume interne și care îi resping pe cei din afară. Acest comportament este contraproductiv la muncă.

Ce poți face? Dacă lipsa comunicării îți afectează starea emoțională și/sau performanța, te afli într-un mediu toxic, care se va înrăutăți cu timpul. Alege să cauți un mediu de lucru în care comunicarea și transparența sunt încurajate.

Iată câteva semnale de alarmă:

- Te simți constant exclus dintr-un grup

- Unii angajați aleg să lucreze doar între ei

- Proiectele sunt oferite unui anumit grup, fără a se ține cont de competențe

- Unii angajați petrec mult timp vorbind în șoaptă sau pe grupurile de chat

- Dezinteres general față de oricine nu face parte din grup

Ce poți face? Evită bisericuțele și colegii care bârfesc.

 

3. Leadership defectuos

Se spune că „nu lași un job, ci lași un șef rău”. Managementul defectuos afectează fiecare funcție a organizației. Adesea, un șef rău are la rândul lui un șef rău și astfel se creează un cerc vicios. Șefii răi poartă mai multe pălării. Poate fi un șef care face micromanagementcare te corectează constant, îți subminează deciziile și te împiedică să îți faci treaba. Sau poți avea un șef care critică toate greșelile, mai puțin pe ale lui. Mai există șefi care nu respectă angajații, care îți scriu la orice oră, îți scriu greșit numele și uneori, nu știu nici măcar cu ce te ocupi.

Ce poți face? Leadership-ul este foarte important, influențează comportamentul tuturor la muncă. Dacă există un departament de HR sau dacă șeful tău are un șef rezonabil, poți comunica aceste situații.

 

4. Fluctuație mare de personal

Fluctuația mare de personal este un semn sigur de mediu de lucru toxic. Să renunți la un job nu este ușor. Dacă observi că asta se întâmplă frecvent, cu siguranță ceva nu este în regulă. De asemenea, dacă angajații sunt concediați constant, e un semn al disfuncționalității organizației.

Ce poți face? Fluctuația mare este un semn că lucrurile stau rău sau sunt pe cale să devină mai grave. Dacă poți, vorbește cu angajații care au plecat sau au fost concediați ca să înțelegi contextul.

 

5. Lipsește echilibrul dintre muncă și timp liber

Meriți să te bucuri de viață după orele petrecute la muncă. Ar trebui să îți fie permis să închizi toate notificările de la serviciu, să fie acceptabil să nu răspunzi la e-mail seara și să mergi la dentist fără să te simți vinovat. Ar trebui să poți să îți iei concediul pe care îl meriți.

Dacă se așteaptă de la tine să fii disponibil tot timpul, ești într-un mediu de lucru toxic. Dacă șeful tău vrea să răspunzi la e-mail-uri în weekend, jobul tău e unul toxic.

Ce poți face? O soluție este să stabilești limite sănătoase. Comunică prioritățile tale și ține-te de ele. De exemplu, poți comunica faptul că nu vei răspunde la e-mail-uri după ora 18.00. Dacă acestea nu sunt respectate, atunci probabil că nu este un job potrivit pentru tine.

 

6. Nu sunt oportunități de creștere

Dacă munca ta nu este valorizată, nu primești recunoaștere pentru rezultatele tale și nu există perspectivă de creștere profesională, cel mai probabil muncești într-un mediu toxic.

Ce poți face? Poți prezenta managementului un raport clar cu dorințele și așteptările tale, corelat cu performanțele obținute. Dacă nu ești auzit, atunci probabil această organizație nu mai are nimic să îți ofere.

Nimeni nu ar trebui să lucreze într-un mediu toxic. Concluzia este că meriți mai bine de atât. Dacă nimeni nu este dispus să facă o schimbare, fă ce e mai bine pentru tine și pleacă. Să tolerezi situația înseamnă să accepți nefericirea și lipsa oportunităților, ceea ce se va reflecta și în viața ta personală. 

 

Dacă ai dificultăți în a-ți gestiona emoțiile și a lua această decizie importantă, ia în considerare să cauți ajutor specializat. Poți lucra cu un consilier în carieră, un coach sau un psihoterapeut. Meriți să fii bine! 

Read all the articles about

Organizational excellence

What I read is worth it:

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitments costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.md contributors