Share
5 sfaturi eficiente pentru când nu primești feedback după interviul de angajare
Ai fost recent la un interviu de angajare şi nu ai primit încă niciun răspuns? Nu este cazul să te stresezi. Conform unui studiu, 60% dintre respondenți au susținut că nu au primit un răspuns după interviul de angajare.
Succesul unui interviu de angajare nu depinde doar de pregătirea candidatului. Există o serie de alți factori care influențează decizia recrutorului: punctualitate, ținută, comportament sau abilități de prezentare. Dacă vrei să susții un interviu de angajare în urma căruia să obții postul, este bine să tratezi fiecare dintre aceste aspecte cu maximă seriozitate. Chiar și în contextul actual în care nu este suficientă forță calificată de muncă în piață, poți fi sigur că recrutorii rămân încă foarte exigenți.
Nu există o singură rețetă pentru un interviu de angajare reușit, dar dacă vrei să-i impresionezi pe angajatori, poți încerca cu încredere pașii de mai jos:
-
- Comportă-te natural (recrutorii își pot da repede seama dacă „joci teatru”);
-
- Ascultă cu atenție intervievatorul, astfel încât răspunsurile să evidențieze calitățile tale și potrivirea cu postul pentru care aplici;
-
- Să te informezi înainte despre compania la care urmează să fii angajat, proiectele pe care aceasta le are în desfășurare și atribuțiile postului pentru care candidezi (acest lucru îți va permite să susții un dialog cu intervievatorul);
-
- Să adesezi (cât mai multe) întrebări.
Însă oricât de bine te-ai pregăti pentru un interviu, acest lucru nu îți asigură întotdeauna și un răspuns din partea recrutorului. Este important de reținut și faptul că, în funcție de companie și postul pentru care aplici, este posibil ca recrutorii să aibă nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a trimite un răspuns, indiferent de natura sa. De aceea este recomandat ca la finalul interviului să fie discutat și acest aspect.
Iată câteva bune practici pentru a obține feedback după interviu, dacă perioada agreată a trecut și încă nu ai primit un răspuns:
5 sfaturi eficiente pentru a cere feedback de la angajator
1. Nu îl contrazice pe recrutor
Este important să ai un comportament adecvat atât pe parcursul interviului de angajare, cât și după. Ascultă-l întotdeauna cu atenție pe angajator, nu-l întrerupe și mai ales nu îl contrazice, chiar dacă nu ești de acord cu feedback-ul său.
Dacă totuși vrei să obții informații mai detaliate, îi poți cere recrutorului să compare performanța ta cu cea a altor intervievați. Astfel, vei ști ce trebuie să îmbunătățești până la interviul următor.
2. Convinge-l că meriți feedback-ul său
Iată o regulă nescrisă: trebuie musai să oferi feedback după un interviu de angajare, acest lucru nu prea se întâmplă, de cele mai multe ori din cauză că recrutorul este foarte ocupat.
Totuși, acesta își poate face timp pentru intervievații cu potențial care dau dovadă de perseverență. Mai mult decât atât, chiar dacă de această dată ai primit un răspuns negativ, poți fi luat în considerare pentru interviuri viitoare sau pentru alte poziții. Așadar, dovedește-i că ești interesat.
3. Fără „mă scuzați”
Sfatul nostru: zero scuze. Acest lucru nu va schimba decizia angajatorului. Mai rău, vei da dovadă de lipsă de profesionalism.
Poți totuși să-l rogi pe intervievator să te ia în considerare pentru poziții viitoare. Până la urmă, un răspuns negativ nu înseamnă neapărat o performanță slabă, ci este posibil ca o altă persoană să fie mai potrivită pentru postul respectiv decât tine.
4. Renunță din timp la insistență
Nu te lăsa descurajat dacă nu primești un răspuns din prima încercare. În același timp, însă, nu vrei să devii nici agasant - acest lucru cu siguranță nu te va ajuta să obții un feedback după interviu.
E bine să stabiliști un număr de încercări pe parcursul unei perioade limitate.Trebuie să știi când este momentul să te oprești. De multe ori nu vei primi răspunsul pe care îl aștepți.
5. Întreabă un prieten
Cu toții am fost refuzați cel puțin o dată în urma unui interviu de angajare. Însă dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, nu ezita să ceri feedback și de la un prieten sau, și mai bine, de la un expert în recrutare. Aceștia îți vor putea spune ce nu merge bine, dacă ești prea modest, ori dacă răspunsurile pe care le oferi nu sunt suficient de detaliate.
Așadar, dacă nu ai primit niciun răspuns după interviu, nu trebuie să te impacientezi - nu ești singurul. Însă pentru a da dovadă de profesionalism și pentru a-ți spori șansele de reușită la următorul interviu, preia tu inițiativa și cere feedback de la angajator.
Apropo: Te-ai simțit și tu vreodată discriminat la un interviu de angajare? Scrie o recenzie 100% anonimă! Experiența ta poate conta enorm pentru ceilalți candidați din piață.
Share
What I read is worth it:
Comments
0 comments
Access your account and add your comment
Labour market
Subscribe to the Newsletter
Read articles of interest from Undelucram.md contributors